Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Philip axlar Körbergs roll

Medan Philip Jalmelid nervöst tvingar sig till att utmana Tommy Körberg i ”Chess in concert” njuter Gunilla Backman av att få tänja och bända på rösten.

Västeråsaktuella ”Chess in concert” är pampigt och magnifikt och bjuder på en fantastisk musikupplevelse på Bombardier Arena. I alla fall om vi ska tro musikalstjärnorna Philip Jalmelid och Gunilla Backman.

– Det är en fantastisk konsert. Det låter jättebra, säger Philip Jalmelid som tolkar ryske Anatoly i Chess.

Han sjunger med andra ord Tommy Körbergs partier i den 30 år gamla musikalen. En inte helt lätt mantel att axla. Varje gång Jalmelid ska sjunga sista låten i första akten, Körbergs bravur-nummer ”Anthem”, börjar hans hjärta att klappa fort.

– Det är alltid lika nervöst tills jag sjungit ’Anthem’ eftersom jag slår ju i underläge. Körberg slog igenom stort med musiken. Utmaning ligger i att sjunga övertygande så att publiken inte jämför.

Körberg har alltså satt ribban, men det hindrar inte Philip från att försöka sätta en egen prägel på låten.

– Jag försöker. Men det är svårt eftersom jag är stort fan av Körberg och gillar hans tolkning. Det går heller inte att avlägsna sig för långt från originalet. Å andra sidan är jag inte Körberg utan Philip.

Eftersom Chess som musikal bygger mer på flera riktigt minnesvärda låtar och storslagen musik än på en bra story är det framför allt sången artisterna måste fokusera på, inte skådespeleriet.

– Jag brukar göra musikalroller, men här är jag först och främst sångare och kan vara en blandning av mig själv och karaktären som ska tolkas. Jag får sjunga långa, fina fraser och kan göra lite som jag vill, säger Philip Jalmelid.

Men då han har ett ”hett temperament”, och är en vinnarskalle tävlar han hela tiden med sig själv.

– Jag är perfektionist och ger mig aldrig. Man kan alltid bli bättre.

Kollegan, solovokalisten Gunilla Backman, gillar de magnifika sång- och musikpartierna. Liksom publiken har hon Chess-låtar som hon älskar, och hon minns ord och vändningar i sånger hon hört för länge sedan.

– Jag träffar mycket publik som nostalgiskt minns låtarna och återupptäcker låtar jag själv har positiva minnen av, säger Gunilla Backman.

Gunilla är en av våra största musikalstjärnor med många års erfarenhet i branschen men grips trots det av nervositet innan hon ska sjunga på scen.

– Hjärtat bultar hårt varje gång. Men det är i och för sig bra för det får igång adrenalinet så jag kan fokusera.

– Chess är inte helt lättsjunget och innehåller extrema textpartier. Men det är roligt att sjunga alla höga och låga partier. Det tvingar mig att tänja på rösten.

Favoritlåt är ”Nobodys side”, fast hon älskar allt.

– När jag inte själv sjunger står jag och nyper mig i armen och bara njuter av alla fina nummer och vackra instrumentalpartier.

Konsertversionen av musikalen Chess

Chess in Concert visas på ABB Arena i kväll klockan 19.30. I konsertformen, som Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus gjort, medverkar flera av våra främsta artister i nummer som ”One Night in Bangkok”, ”Anthem” och ”I Know Him So Well”.

Gunilla Backman och Anders Glenmark tolkar de kända rollerna Florence och The American.

Om Anders kan berättas att han har en Chess-historia sedan tidigare. Gunilla är hyllad musikalartist från bland annat ”Mamma mia” och ”Les Miserables”.

Nya stjärnskottet Philip Jalmelid, som gör The Russian och därmed axlar Tommy Körbergs mantel, har hyllats för sina prestationer i bland annat ”Jesus Christ Superstar” och ”Dr Zjivago”.