Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Alla utgifter måste prövas noga

Under de senaste veckorna har vi sett flera tecken på förnyad pessimism när det gäller tillståndet i världsekonomin. Sänkningen av USA:s kreditbetyg, svårigheterna att lösa skuldkrisen i flera av euroländerna och turbulensen på världens börser skapar oro.

Det finanspolitiska ramverket och överskottsmålen, som Socialdemokraterna drev igenom på 1990-talet under ledning av Göran Persson, har bidragit till att Sveriges statsfinanser är i ett betydligt bättre skick än i många andra länder. Det är en styrka.

Men Sverige påverkas också av omvärlden. Om återhämtningen i USA och EU fortsätter att vara svag påverkar det tillväxt och sysselsättning även hos oss.

Ett annat orosmoment är risken för en bubbla på bostadsmarknaden. Ett prisfall på bostäder skulle ge mycket stora negativa effekter på tillväxt, jobb och offentliga finanser.

I det läge som råder måste det ekonomiska utrymme som finns användas på ett förnuftigt sätt. Överskotten i statsbudgeten kan bli mindre än vad tidigare bedömningar visat. Då krävs hårdare prioriteringar. Politiken måste koncentreras på åtgärder som ställer om Sverige till en globalt konkurrenskraftig kunskapsbaserad ekonomi.

Det handlar om investeringar i forskning och ett förbättrat utbildningssystem. Vi måste också rusta upp och modernisera våra järnvägar, så att rörligheten på arbetsmarknaden kan öka och att företagen kan få fram sina leveranser i rätt tid.

Alla utgifter måste noga prövas och rymmas inom ramarna. Vi socialdemokrater kommer aldrig att medverka till att de offentliga finanserna äventyras.

I spåren av den ekonomiska krisen ser vi även en tilltagande social oro i flera länder. Segregation, utanförskap och hög arbetslöshet skapar en brist på framtidstro som är farlig. De kravaller som vi kunnat bevittna i flera städer i England är en påminnelse om vad som händer i ett samhälle där de sociala klyftorna tillåts växa sig för stora och där stora grupper av människor ställs utanför.

Välfärdsstaterna i de nordiska länderna har varit betydligt mer framgångsrika när det gäller att skapa social rörlighet och att ge alla människor möjligheter. Men klyftorna har under flera år vuxit även i Sverige; barnfattigdomen ökar och långtidsarbetslös-heten håller på att bita sig fast.

Vi socialdemokrater ser möjligheterna i att vi i stället tillsammans bygger ett samhälle där alla människor får chansen. Den ekonomiska politiken måste inriktas mot åtgärder som skapar jobb, som bygger Sverige starkare för framtiden och som minskar klyftorna i samhället.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel