Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Bättre för länet med rödgrönt

Om vi rödgröna vinner valet kommer vårt län att kunna söka finansiering för önskade infrastrukturprojekt. Vi har i vår budget lagt in en extra pott om 9 miljarder kronor speciellt riktade åt satsningar utanför de största regionerna. Vi har kallat det för en hela-landet-pott.

I det rödgröna samarbetet har vi presenterat en överenskommelse om att göra en historisk satsning på järnväg och kollektivtrafik i Sverige.

Man får gå tillbaka till det sena 1800-talet och uppbyggnaden av stambanorna för att finna motsvarande investeringar i det svenska järnvägsnätet. Vi vill öka investeringarna med drygt 100 miljarder kronor mer än den borgerliga regeringen fram till år 2021.

Vi menar att det behövs kraftigt ökade satsningar på järnväg och kollektivtrafik, av både klimat- och jobbskäl. Sverige måste byggas om och byggas ihop för att klara framtidens utmaningar.

Genom en rad större strategiska investeringar möjliggörs en mycket kraftig modernisering och kapacitetsökning av järnvägssystemet. Ostlänken mellan Stockholm –Linköping och sträckan Göteborg – Borås är exempel på investeringar som på sikt kan leda till höghastighetsbanor. Då frigörs kapacitet för gods- och regionaltrafik på befintliga banor.

I Stockholm skjuter vi till medel för att färdigställa dubbelspårsutbyggnaden mellan Tomteboda och Kallhäll, vilket är nödvändigt för att få ut den fulla effekten av Citybanan.

Utöver detta ser vi också behov av ytterligare förstärkningar i hela landet. Vi lägger därför in en särskild pott på 9 miljarder kronor.

Vinner vi valet kommer vårt län att ha möjlighet att ansöka om dessa medel för att genomföra infrastrukturåtgärder med fokus på jobb, klimat och kollektivtrafik.

Det kan handla om bussåtgärder, anropsstyrd trafik, satsningar på lågtrafikerade järnvägsbanor, utbyggnad av cykelbanor och trafiksäkerhetshöjande mindre vägutbyggnader.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel