Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pia Nilsson (S): Riksdagsbeslut om sjukförsäkring följs inte

Åsa Coenraads och Saila Quicklund (M) hävdar att regeringen har rättat till vissa problem med reglerna kring sjukförsäkringen. Men vad Coenraads och Quicklund inte nämner är att det är den Moderatstyrda regeringen som har skapat dessa försämringar.

Att man nu genomför vissa justeringar beror helt enkelt på att regeringen åkte på ett svidande nederlag i riksdagen och tvingades att återkomma med förslag på förbättringar.

Det anmärkningsvärda är att riksdagen, inte bara en, utan två gånger, har beslutat att ändra arbetsmarknadsprövningen vid 180 dagars sjukskrivning. I dag görs den prövningen mot en i det närmaste fiktiv arbetsmarknad. För att bedömningen ska bli mer rättssäker har riksdagen beslutat att man ska återgå till den tidigare prövningen, mot normalt förekommande arbete.

Regeringen har medvetet obstruerat mot riksdagens beslut och när listan över kommande propositioner nu publiceras finns inte frågan om arbetsmarknadsprövning med.

Rapporterna om hur illa människor far i sjuk-försäkringen duggar tätt. Ändå vägrar regeringen att genomföra denna nödvändiga förändring i sjukförsäkringen. Det är oacceptabelt.

Socialförsäkrings-utredningen är i full gång och vi Socialdemokrater kommer att arbeta konstruktivt för att få en bättre fungerande för-säkring, inte minst när det gäller stödet för återgång i arbete. Men utredningen ska inte vara klar förrän 2013 och vi kan inte vänta med att rätta till de värsta bristerna i sjukförsäkringen.

Nästan 65 000 personer har hittills utförsäkrats och bara några få procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/10 har fått någon form av jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Sjuka blir utförsäkrade i stället för att få rehabilitering och stöd.

Vi vill ha en sjukförsäkring som både ger snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel