Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pias oas – ett stenkast från svartån

I personlig stil har Pia Blomdén inrett sin kolonistuga på Biskopsängen. Hon väljer gärna föremål i färgerna vitt, svart och grått.

Egentligen var det hennes mamma som skulle trivas i den lilla oasen vid Svartån. Men tyvärr gick hon bort alldeles för tidigt och då blev det Pia Blomdén som fick ta över det rödmålade huset som hennes mamma byggt om och renoverat.

Nu bor Pia i stugan hela somrarna och i lägenheten på Narvavägen på vintrarna.

– Jag flyttar ut i maj och bor här till oktober. Då hösten kommer är det ganska skönt att flytta tillbaka till lägenheten där man har dusch och andra bekvämligheter.

Men på somrarna är det kolonilivet som gäller. Och sysselsättning saknas inte.

– Det finns alltid mängder av saker att pyssla med. Just nu håller jag på att måla om möbler, men annars finns det alltid ogräs att rensa, berättar Pia.

Hon är ingen trädgårdsfanatiker men gör det hon måste och trivs med frodigheten. Särskilt uppskattad är syrenhäcken runt den takade uteplatsen som man når direkt från huset. Där kan hon sitta helt skyddad från insyn från vägen och likaså skyddad från regnet om det är ett sådant väder.

Men den stora altanen som sträcker ut sig vid strandkanten är förstås också en favorit. Där kan hon följa golfspelet på andra sidan ån, eller titta på besökarna på Vallby friluftsmuseum.

– Jodå, jag badar gärna i Svartån. Det är fyra och en halv meter djupt här utanför så det är bara att slänga sig i. Det gör jag gärna efter att jag har bastat.

För i det lilla förrådshuset finns nämligen en bastu som nyttjas regelbundet.

Pia har också en båt förtöjd vid sin brygga och det händer att hon tar en roddtur.

Inifrån huset har hon en magnifik utsikt mot ån, genom det stora fönsterpartiet i köket som går ända upp i nock.

– Huset är inte mer än 30 kvadrat men det känns större eftersom det är så högt i tak i köket, säger hon.

I huset finns också ett relativt rymligt sovrum och ett vardagsrum med bäddsoffa för gäster. En liten toalettavdelning, med mulltoa, ryms också.

Hon har inte haft någon medveten plan när hon inrett stugan, utan pusslat ihop det hon känt ger harmoni.

– Jag kan gå länge och fundera på var en tavla ska sitta. Men när jag hittar rätt ställe så känner jag det på en gång.

Loppisfynd varvas med konsthantverk och konst. Hon köper det hon tycker om och som passar in. Men helst ska de gå i färgskalan svart-grått-vitt.

– Nästan allt jag äger har dessa färger, i alla fall här i stugan. Hemma har jag också lite ekmöbler, berättar hon.

På Biskopsängen trivs också hennes blandrashund Selma, nu tre och ett halvt år. Hon rullar runt i gräset och njuter av sommaren, hon också.