Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pilgrimsfalkentillbaka i stan

Pilgrimsfalken svävar åter ovanför Västerås - för första gången sedan 1955.

Västmanlands ornitologiska förening har fött upp pilgrimsfalkar inne i stan – uppe på vattentornet på Skallberget.

– Nyligen såg jag en pilgrimsfalk flyga över Café Gränden. En skön känsla, säger projektledaren Daniel Green.

Pilgrimsfalken är fortfarande fridlyst, men inte längre akut hotad i Sverige. Men den har ändå haft svårt att komma tillbaka i lågt liggande östsvenska områden, bland annat södra Västmanland.

– Vi insåg att vi själva måste göra något för att få denna vackra fågel tillbaka.

Det blev starten för ett projekt, ett samarbete med Projekt Pilgrimsfalk och Nordens Ark. Det är från Nordens Arks anläggning i Lysekil som de nya Västeråsfalkarna kommer. Naturvårdsverket och länsstyrelsen sa ja. En uppfödningsplats hittades på Skallberget. Mälarenergi hade ingenting emot att entusiaster födde upp pilgrimsfalkar längst upp i det gamla vattentornet.

29 personer är engagerade i projektet. Via ett rör matas falkarna med upptinade kycklingar varje dag och kan följas via fyra kameror. Själva sitter ornitologerna inne i vattentornets nedlagda restaurang. Falkarna ska inte ha någon kontakt med människan.

Detta är bara början. De tre första falkarna ska följas av flera. Målet är att Västerås ska få en stadspopulation av vackra pilgrimsfalkar. Mat, i form av kajor, duvor och andra fåglar, finns i överflöd i staden.

– Pilgrimsfalkar kan lära sig att trivas bra i stadsmiljöer. Men de behöver höga byggnader. Vi tar gärna emot tips på andra bra ställen i stan för falkuppfödning, säger Daniel Green.