Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piller skördar offer

En kvinna tog smärtstillande efter en förlossningsskada. En man när han skadat knäet under ett motionspass. Två av många som blivit beroende av läkemedel.

– Läkemedelsmissbrukare är vår största grupp, säger Robert Olsson, chef för Beroendecentrum Västmanland.

Drygt 6 av 10 som söker hjälp för sitt missbruk ingår i den gruppen. Det är svårt att ge en exakt siffra, men det handlar om runt 300 personer per år i länet.

– Det här är ett växande problem i hela västvärlden.

Majoriteten är vanliga Svenssons, personer som haft ett normalt liv med jobb, partner och barn. Men så händer något.

En uppslitande skilsmässa, en uppsägning från jobbet eller en annan livskris som ger ångest.

Eller en fysisk skada som framkallar smärta. Ett avslitet ledband under innebandyn med kompisarna eller en stor operation.

För att döva smärtan skriver läkaren ut ångestdämpande eller smärtstillande.

Problemen börjar när det är dags att sluta ta läkemedlen.

– Man ska inte underskatta beroendet som dessa preparat framkallar. Vissa är lika beroendeframkallande som heroin.

– Ta Xanor som exempel. Det är jättebra mot ångest men efter ett par veckor är du beroende. Och när du försöker sluta får du ångest av abstinensen i stället, och då vill du fortsätta.

Om läkaren säger nej till mer piller finns en stor svart marknad att söka sig till.

Personer som fått utskrivet för mycket läkemedel säljer. En mindre del fejkar ångest och ryggont för att få piller att sälja. Det går också att beställa över internet.

Missbruket kostar pengar och vanligt är att tillvaron rasar. När det sker är det lätt att hamna i fel kretsar. För vissa kan det gå riktigt illa.

Robert Olsson berättar om kvinnan som hade ett ordnat liv men som fick en skada i underlivet när det efterlängtade barnet kom till världen. Hon fastnade i ett missbruk av smärtstillande läkemedel och förlorade allt: make, barn, jobb, vänner. Det slutade med att kvinnan prostituerade sig för att finansiera sitt missbruk.

Hur kan man då bromsa utvecklingen?

Robert Olsson är inte emot att läkare skriver ut ångestdämpande och smärtstillande. Men läkare bör försäkra sig så gott de kan om att det är verkliga problem och inte påhittade – det för att minska utskrivningen till friska personer som tänker sälja.

Han är medveten om att läkare har en svår uppgift: ångest och ryggont är svårt att motbevisa.

Det handlar också om att läkare måste ha bra koll på sina patienter.

– Var strikt: inte för mycket, inte för lång tid och med täta uppföljningar.

Tyvärr är återhållsamma läkare ingen garanti att personen slutar eftersom läkemedlen kan köpas på nätet.

Den svarta marknaden och näthandeln gör det också möjligt för ungdomar att komma över preparaten. Så vissa är beroende redan innan de fyllt 18.