Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Piratpartiet: Västerås slösar bort 30 miljoner kronor på dyr och dålig hemsida

Har du besökt Västerås stads hemsida? Har du slagits av att den är långsam, rörig och att det är svårt att hitta det man söker?

Hemsidan för Västerås går knappt att använda, trots att Västerås stad lagt ut 30 miljoner kronor till en extern konsult för webbplatsen. Kommunen har satsat 300 kronor per kommuninvånare för en hemsida där det till och med är svårt att hitta information om vart man felrapporterar ett trasigt trafikljus.

Skinnskatteberg kommuns webbplats är baserad på ramverk skrivet med öppen källkod. Det finns ett stort antal plugins som man kan använda för att utöka funktionaliteten och förbättra webbplatsen. Skinnskattebergs webbplats gjordes av en anställd på kommunen till en låg kostnad för kommunen.

Vi talar här om siffror långt under en miljon kronor. När man jämför är Västerås hemsidesprojekt cirka 100 gånger dyrare och samtidigt har det lett till sämre resultat. Skinnskatteberg lösning är mera kostnadseffektiv och samtidigt enklare att bygga ut.

Så här går det ofta till när politiker utan kunskap om IT beslutar om IT-relaterade investeringar. Man bestämmer sig för att skaffa den bästa hemsidan som går att få och sedan köper man den dyraste konsultlösningen – det är nödvändigtvis inte alltid samma sak. Vad Västerås behöver är mera IT-kunniga politiker som ser till att Västerås för en sansad IT-politik och inte satsar på dyra mardrömsprojekt.

Uppenbarligen så blev inte projektet med Västerås webbplats särskilt lyckat. Man har tydligen valt att låta arbetet gå på löpande räkning, i stället för att ha en fast kostnad för hela hemsidesprojektet – vilket måste gjort det onödigt dyrt.

En normal kostnad för en bra hemsida hade legat på en tiondel av vad Västerås har betalt. Hade vi i Piratpartiet varit med när det beslutades om hemsidan hade vi sagt ett rungande nej till nuvarande lösningen – hutlöst dyrt och dåligt.

Även om IT är framtiden så kan man inte slänga bort pengarna på vad som helst, man måste självklart välja en fungerande, kostnadseffektiv lösning. Västerås stad har viktigare områden som skulle må bra av de 30 miljoner kronorna som man nu har lagt ut i onödan.

Vi i Piratpartiet vill se till att inte samma misstag upprepas nästa gång kommunen startar ett IT-projekt, När Piratpartiet kommer in i kommunfullmäktige i höstens val lovar vi att jobba för en effektiv och lättnavigerad webbplats för alla västeråsare.

Riv upp, gör om, gör rätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel