Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planen stoppade av vädret

De två italienska vattenbombsplanen planen står stilla i Polen. 

Flygplanen som skulle komma till undsättning beräknades landa efter lunch, men har blivit strandade på grund av dåligt väder i Europa. 

Enligt Mikael Nilsson, vd på Västerås flygplats, står de fortfarande på flygplatsen i Polen.

Planen som utlovats från Frankrike, två vattenbärande plan och ett rekognoseringsflygplan, ska däremot fortfarand evara på väg och har en beräknad ankomsttid till 19-tiden ikväll. 

- Vad jag har fått veta är de inte hindrade av något dåligt väder. Vi har i alla fall fått en färdplan av dem, säger Mikael Nilsson. 

Frankrike har 23 sådana här typer av plan med en besättning som är specialiserade på skogsbränder. De utgår från södra Frankrike. En del av kostanden täcks av EU.

- Det här mycket av en konkret handfast solidaritet mellan länder. Vi hoppas att det ska fungera snabbt och smidigt, säger Olivier Guérot, biträdande chef på franska ambassaden i Sverige till SA.