Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer för 1 000 nya asylsökande

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Ytterligare 1 000 asylsökande kan komma att placeras på boenden i Västerås. Var någonstans är inte klart. Parallellt nyanställer Migrationsverket folk för att säkra ordning och trygghet på alla boenden.

Trots minskade flyktingströmmar anländer fortfarande nya asylsökande.

– Det kommer nu ungefär 600 personer per dygn till Sverige och vi letar aktivt efter fler boenden i Västerås och fler kommer att öppna, säger Lars Brånn enhetschef vid Migrationsverket i Västerås.

Kring privata aktörer råder upphandlingssekretess men Migrationsverket söker också lokaler för att själva driva boenden. Var de boendena ska placeras samverkar Migrationsverket med Västerås stad om.

När väntas nya asylsökande?

– I Västerås finns i dag cirka 900 personer på de tre asylboendena, jag tror att ytterligare 500–800 kommer inom två–tre månader, säger Brånn.

Till summan 900 tillkommer cirka 300 inskrivna ensamkommande barn som också är asylsökande. I hela Västmanland finns nu cirka 5 700 asylsökande registrerade. 1777 av dem är barn och av dem 841 ensamkommande.

Problemen med slagsmål och motsättningar på det stora boendet Signalisten med ett 580-tal boenden har Migrationsverket och ledningen för boendet, företaget Carewell Group AB, varit medvetna om och gjort en plan för, enligt Brånn.

– Signalisten kommer att få en ny platschef som vi på Migrationsverket vill ge bästa möjliga förutsättningar.

Brånn understryker att de problem som funnits på Signalisten inte beror på Carewell Group AB.

– Det är inte entreprenörens fel att människor begår brott eller inte sköter sig på Ica. Entreprenören har gjort insatser utöver vår kravbild. De tittar nu till exempel på möjligheten att sätta upp moduler eftersom det saknas utrymmen för aktiviteter på Signalisten. Det är inget som de får betalt för.

Brånn beskriver utrymme för sport och aktiviteter som ”nyckeln” till en bra boendemiljö. ”Mycket bättre än väktare.”

Rekryteringen till Migrationsverket har varit massiv. Tidigare i höst fanns sju personer med tillsyn över boendena i hela länet.

– Nu rekryterar vi så att de blir totalt 27.

Civilsamhällets roll på boendena ska också uppmärksammas, menar han. Att en frivilligorganisation hamnat i konfrontation med ledningen för Signalisten ser Brånn som en brist från Migrationsverket.

– Frivilligorganisationer är starka krafter och jag ser att vi – och andra myndigheter – inte riktigt har klarat av att ta vara på de här krafterna. Vi har haft fullt upp med att ta hand om basala funktioner som att ge tak över huvudet. Här ska vi skaffa oss en bild över vad alla kan göra och vad de vill göra. Vi ska strukturera utan att styra frivilligorganisationerna.