Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plastbanta hemmet – rensa bort cancerframkallande kemikalier

Välj bort föremål som teflonpannor och plastredskap.

Annons

Plast är skadligt både för miljön och hälsan – men finns överallt omkring oss. Sara Johansson föreläser om farliga kemikalier i vår vardag och delar med sig av sina bästa plastbantartips.

– Börja med köket. Plast och varm mat är en särskilt dålig kombination.

I den ljusgrå trävillan i Örebro bor Sara Johansson tillsammans med frun Amy och barnen Sophie, sju år och Emma, snart fem år. På många sätt ser det ut som vilket hem som helst, med skillnaden att plastprodukter lyser med sin frånvaro. I såväl kök och badrum som i barnens rum är den mesta plasten borttagen och ersatt av andra material.

På köksbänken står skafferivarorna snyggt uppradade i glasburkar och i skåp och lådor dominerar glas, porslin, rostfritt stål och trä. I barnens rum är de flesta leksakerna av trä, ull och bomull.

Det hela började med att Sara julen 2013 såg dokumentären”Underkastelsen” av Stefan Jarl, som handlar om hur mycket kemikalier vi har i blodet.

– Jag hade ju hört att plast inte var bra innan men det var först då jag förstod allvaret, hur pass mycket vi faktiskt påverkas.

Efter det påbörjade Sara sin plastbantarresa som en del i att få en mer giftfrivardag. I dag delar hon med sig av vardagstips på bloggen ”Saras Eviga” och föreläser iämnet för bland annat förskolepersonal.

Att plastbanta innebär att minska mängden plast omkring sig och ersätta det med produkter i andra material som glas, rostfritt stål, porslin och trä. Ordet ”plastbanta” togs med i Språkrådets nyordslista 2014.

När plasten blir varm släpper de skadliga kemikalierna lättare.

Även från politiskt håll har frågan fått uppmärksamhet och regeringen har tillsammans med Kemikalieinspektionen satt upp mål och gör insatser för en mer giftfri vardag, med speciellt fokus på barn och unga. Kemikalieinspektionen tog under 2015 stickprov på 160 plastvaror – farliga kemikalier påträffades i hela 82 produkter.

De flesta av varorna som testades var gjorda av mjuk plast. Farliga kemikalier i plast misstänks bland annat vara hormonstörande och cancerframkallande.

”Många plastvaror, främst av mjuk PVC-plast, innehåller kemiska ämnen. Varorna är inte akut giftiga, men på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö”, skrev Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Att mjuk plast är farligare än hård beror på att det innehåller mjukgörare, till exempel ftalater, som är hormonstörande. Med mjukgjord plast menas det som är mjukare än Lego. En vanlig reaktion är att det kan kännas övermäktigt. Plasten finns ju överallt i hemmet, var ska man börja?

– Gör det successivt, varje litet steg är jättebra. Ingen kan förändra allt på en gång, säger Sara.

Hon rekommenderar att den som vill minska mängden plast i hemmet börjar i köket.

– När plasten blir varm släpper de skadliga kemikalierna lättare, samma sak när det kommer i kontakt med fett. De hamnar i maten och vi får kemikalierna rätt in i våra kroppar, säger Sara.

Stekpannan i teflon var bland det första som rök när Sara började rensa, den ersattes av en gjutjärnspanna. Plastbeläggningar (non stick), som till exempel teflon, kan vid upphettning avge kemikalien PFOA, som misstänksvara cancerframkallande.

Barn är ofta omgivna av saker i plast. Allt ifrån pvc-golv och leksaker till nappflaskor, tallrikar och muggar. De är också mest känsliga för de skadliga ämnena.

– Eftersom barn är under utveckling är deras kroppar och organ mer mottagliga. Hellre en krossad tallrik någon gång än att barnen äter från en plasttallrik som kan läcka hormonstörande ämnen som Bisfenol A (BPA) till maten som de äter, säger Sara.

Att ersätta de mest älskade plastleksakerna kan dock vara svårt.

– Vi har några få plastleksaker kvar som barnen verkligen gillar och de förvarar vi i ”plastlådan” som vi kallar den. Den har lock, som gör att ämnena inte släpper till rummet.

Byt ut det här hemma

I köket:

Stekpanna: Byt ut non stick-material mot gjutjärn eller rostfritt stål.

Köksredskap: Byt ut till redskap i trä eller metall.

Skålar och bunkar: Ersätt med motsvarande i rostfritt stål eller glas.

Vattenkokare: Välj en i rostfritt stål. (Tänk på att många fortfarande har delar i plast som kommer i kontakt med vattnet).

Tallrikar, muggar och tillbringare: Välj motsvarande i rostfritt stål, glas eller porslin.

Skärbrädor: Byt ut mot skärbrädor i trä.

Matlådor: Välj lådor tillverkade av glas eller rostfritt stål.

Nappflaskor: Ersätt med flaskor i glas eller rostfritt stål.

I barnrummet:

Leksaker: Välj saker i trä, naturgummi eller naturtextilier som ull och bomull. Undvik speciellt äldre plastleksaker. Det var inte lika sträng lagstiftning tidigare och äldre leksaker innehåller mycket högre halter av skadliga kemikalier, som till exempel ftalater och bly.

Plastgolv: Vill du göra en riktigt stor förändring så byt ut golvet i barnens rum. PVC-plast, som är vanligt i plastgolv, har visat sig vara en av de mest skadliga plasterna.