Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plogade banan säkrast

Mälarisen varierar kraftigt, från stabil till mer eller mindre öppet vatten. Det säkraste för den som vill ta sig en istur är att hålla sig på eller vid den plogade skridskobanan vid Öster Mälarstrand och Framnäsbadet.

Uppgifterna från VLT:s israpportörer sammanställdes under fredagen.

1. Hamnen: Rolf Ericson rapporterar att det finns tunn is i hamnområdet. Den går absolut inte att gå på!

2. Lövudden: Bengt Andersson avråder från isturer. En bit ut är isen riskabel, cirka 4 cm men av dålig kvalitet.

3. Fullerö: Isen är inte bärig, varnar Daniel Eriksson. Bäst att hålla sig på land!

4. Öster Mälarstrand: Isläget har avsevärd förbättrats, meddelar Ivar Mortensen. Utefter östra sidan av Västeråsfjärden är det kärnis med tjocklek 7–11 cm. Väster om en båge från Lillåudden mot Utter Inn, Anundsgrund och mot Elba är isen endast 4 cm, alltså inte hållbar! För fyra dagar sedan var där öppet vatten. Söder om Hästholmarna endast 4 cm kärnis. Det finns ett tunt skarskikt som försvårar skridskoåkningen. Hässlösundet har stabil kärnis med ett styrande skarskikt.

5. Almö-Lindö: Hans Sjöberg berättar att isen varierar mycket, från bärig till så gott som öppet vatten. Han rekommenderar inte folk att gå ut på isen än!

6. Ridöfjärden: Michael Präckel berättar att området har två olika sorters isar. I Hässlösundet är isen snötäckt och stabil. Det går en gräns mellan Gäddeholm och södra delen av Björnön. På andra sidan, mot Ridöfjärden, är isen inte stabil. Det är 5–6 cm stöpis av sämre kvalité. Han rekommenderar inga isturer där.

7. Tidö-Lindö: Asköfjärden har bärig is utom vid Tidölandet, enligt Per Tengström. Där får man passa sig för det kan vara livsfarligt. Det krävs is-vana och rätt utrustning. På Blacken lade sig isen natten till torsdagen och vid farleden är det öppet vatten.

8 och 9. Kärrbo och Kungs-årafjärden: Peter Björklund rapporterar att isen är 10 cm på Frösåkersviken och norra delen av Kungsårafjärden. Det kan vara sprickbildning. Han rekommenderar inte barn-familjer att ge sig ut där, man bör ha isvana, sällskap och rätt utrustning. Troligen går det inte alls att vara i Aggarö-sundet.

10. Fagerön: Per Vidlund tycker att man ska stanna på land. Det är för tidigt att ge sig ut på isen, bara häromdagen var det öppet vatten.

11. Långholmen: Mellan Långholmen och Ängsö är isen 1 dm men i Skurusundet och på Granfjärden är den dålig, meddelar Jan Vidlund.