Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojken häktad för mord

Västmanlands tingsrätt häktade på lördagseftermiddagen den 16-årige pojke som misstänks ha mördat en jämnårig flicka i Råbyskogen tisdagen den 4 maj.

Pojken häktades som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Chefsåklagare Göran Kastlund yrkade att tingsrätten skulle häkta honom som på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp.

Samt - och det är en ny händelseutveckling under de senaste dagarna - som på sannolika skäl eller skäligen misstänkt för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning, ett brott som skulle ha begåtts i Västerås under nästan ett år, främst under 2009.

Genom sin tillfällige försvarsadvokat Hans Greijer - pojkens ordinarie advokat Bertil Josefsson är bortrest under helgen - bestred pojken samtliga anklagelser.

Den 16-årige pojken fördes in till Västmanlands tingsrätt med grön häktesdräkt för att skydda huvudet från fotografer. När han tog av sig log han ett snabbt leende och satt sedan resten av förhandlingen och tittade på några av de fåtaliga åhörarna - i huvudsak från massmedia men också nyfiken allmänhet.

Några uppenbara spår av ohälsa syntes inte på honom.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åklagaren yrkade även på att yppandeförbud skulle meddelas - det vill säga att ingen med insyn i utredningen utom möjligen åklagaren själv skulle få uttala sig i massmedia.

Efter en kort överläggning meddelade lagmannen tingsrättens beslut.

- (16-åringens namn) är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Sannolika skäl är den starkare misstankegraden, och rätten ansåg alltså att det fanns sannolika skäl att misstänka det allvarligare brottet mord framför dråp som i sammanhanget är ett lindrigare brott i så måtto att det ger kortare straff.

Vad beträffade de andra misstankarna i form av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot 16-åringen hade åklagaren däremot inte framgång:

- Utredningen är i flera fall bristfällig och ledande frågor verkar ha ställts i förhör med målsäganden, sade Per Kjellsson.

Lagmannen avslog också åklagarens begäran om yppandeförbud - vilket innebär att det nu inte enbart är åklagaren som avgör vilken information som kan delges massmedia.

Efter häktningsförhandlingen var chefsåklagare Göran Kastlund synnerligen förtegen till massmedias frågor om de nya misstankarna mot 16-åringen.

- Jag tänker inte kommentera någonting.

På förnyade frågor ändrade han sig dock:

- Av respekt för den döda kan jag säga att misstankarna om våldtäkt och grov kvinnofridskränkning gäller en annan målsägande än henne.

I övrigt avböjde chefsåklagare Göran Kastlund att kommentera varje fråga kring utredningen.

16-åringens tillfällige försvarsadvokat Hans Greijer avböjde också varje kommentar kring fallet med hänvisning till att han just var tillfälligt utsedd. Han hänvisade frågor till advokat Bertil Josefsson, 16-åringens ordinarie försvarsadvokat, som är bortrest och som sökts av vlt.se.

Åtal mot 16-åringen ska vara väckt senast den 21 maj klockan 11.00.