Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis: Bilbränderna på Skallberget är ett individproblem

Artikel 12 av 16
Bilbränder
Visa alla artiklar

Två bränder i natt, och ett av de områden i Västerås där det brunnit flest bilar i år. Men enligt polisinspektör Andreas Lindgren handlar det mer om individer, än om ett generellt områdesproblem, att det brinner så mycket på Skallberget.

Bärgaren: Jag bärgar 3–4 bilar som brunnit i veckan

BILBRÄNDER: Här kan du läsa alla VLT:s artiklar!

Som VLT tidigare har berättat, skiljer Skallberget ut sig från de övriga områden som toppar bilbrandsstatistiken. Det är inte lika fattigt och inte lika segregerat som de delar av Bäckby och Råby som ofta drabbas av bilbränder.

– Jag skulle säga att det inte är ett områdesproblem över huvud taget. Det handlar mer om några individer som bor här, och vilka som besöker dem, säger Andreas Lindgren, polisinspektör.

Han jobbar i polisens ingripandeverksamhet och är en av de poliser som är ute på plats när något händer. Till exempel en bilbrand.

– Vår uppgift på plats är att se till att ingen kommer till skada. Oftast eller i stort sett alltid är räddningstjänsten först på plats. Vi är där tills de har släckt.

Det har visat sig vara väldigt svårt att lagföra personer för att ha anlagt en bilbrand. När VLT kontrollerade frågan för en månad sedan hade inte ett enda fall lämnats över till åklagare i Västmanland i år.

– Det här händer på tidpunkter och platser där inte så många människor rör sig. Sedan går alltid räddning före lagföring. Räddningstjänsten bryter sönder, spolar vatten och efter det är det svårt att hitta teknisk bevisning.

Polisen arbetar förebyggande med människor och på platser där det brukar begås brott, bland annat bilbränder.

Vet ni rentav vilka det är som tänder på?

– Man kan väl ha en aning.

Läs mer: "Klart som fan att vi tar ut vår frustration genom att förstöra och vandalisera"