Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis blev påkörd och svårt skadad under skogsbranden – grovt rattfull åtalas

 
Stora skogsbranden i Västmanland
Visa alla artiklar

En vecka in på den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014 skadades en polis mycket svårt av en rattfull mopedist. På onsdag ställs mopedisten, en 51-årig man från en mindre ort i Sala kommun, inför rätta i Västerås.

Den 7 augusti 2014 hade den stora skogsbranden i Västmanland pågått mer än en vecka sedan den uppstod 31 juli i skogarna kring Öjesjön, Sala kommun. Intensiva vattenbombningsinsatser pågick. Ännu återstod det någon dag innan branden kunde släckas. Polisen hade spärrat av stora områden eftersom det var livsfarligt för allmänheten att bege sig in i brandens närhet. Områden skulle dessutom vattenbombas.

Söder om Västerfärnebo i höjd med Norrgärsbo var väg 681 avspärrad. Avspärrningarna bevakades av vägvakt samt en polispatrull bestående av två poliser

Men den i dag 51-årige mannen satt på moped och stannade inte vid avspärrningarna eller när vakt och polisen gjorde stopptecken.

Med två promille i kroppen kör 51-åringen på moped rakt på polisen. Den påkörda polisens kollega har berättat i förhör:"Jag skrek "Stanna!" men mopeden körde alldeles för fort för att kunna stanna. Jag backade undan mot bilen för att undvika att bli påkörd. Jag uppskattade mopedens hastighet till cirka 40 km/timmen. Mannen som körde hade en blick som såg galen ut, som att han absolut skulle förbi oss."

Därefter såg polisen hur mopedisten körde på den andra polisen. Krocken blev synnerligen våldsam. Polisens kollega trodde att den påkörda polisen var död. Ambulans tillkallades.

Vägvakten fick sätta sig på mopedisten som gjorde ansatser att ta sig upp. Senare gjorde han motstånd mot polispatrullen som grep honom. Patrullen noterade om honom:

"Lukt av alkohol, sluddrande och osammanhängande tal. Vinglig gång."

Mopeden visade sig dessutom senare sakna broms på framhjulen och hade usel bromsverkan.

Mopedisten visade sig ha 2 promille alkohol i kroppen.

Den påkörda polisen kom mycket snabbt under vård men fick allvarliga skallskador vilka givit bestående men i form av hörselnedsättning och skador på hjärnan. Polisen var länge sjukskriven.

I polisförhör den 15 augusti sade mannen att han före händelsen suttit i sin bostad och gjort en "Le Mans". Det vill säga en 24-timmarsfylla då mannen bara dricker starksprit i stora mängder. (Le Mans är en ort i Frankrike där ett berömt 24-timmars racerlopp körs).

Han sade sig dock inte minnas något av själva olyckan. Han har bara ett diffust minne av att hans moped lastas in i en polisbuss. Vad han gjorde i området sade han sig inte minnas. Han trodde han var på väg åt ett annat håll.

Åklagaren har åtalat 51-åringen för grov misshandel, i andra hand grovt vållande till kroppsskada, samt grovt rattfylleri.

Rättegången planeras hållas onsdagen den 14 december vid Västmanlands tingsrätt.