Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis fälls för dataintrång

50 dagsböter á 260 kronor. Det blev straffet för den polisman som sökt på sig själv i polisens olika register.

Polismannen fälls för dataintrång.

Domstolen anser att mannen, som jobbat som polis sedan 1973, måste ha varit medveten om att slagningar om sig själv inte är tillåtna.

I oktober 2009 blev polismannen misstänkt för sexuellt ofredande. Han och en kollega hade varit på jobb och polismannen blev akut kissnödig och ställde sig utanför bilen. En kvinna anklagade då honom för att ha masturberat.

Utredningen lades så småningom om mer, men under tiden sökte polismannen information om fallet. Orsaken var att han inte hörde något från internutredarna. Han blev dessutom omplacerad.

Under rättegången berättade polismannen att misstankarna ”slog undan fötterna på honom.”

Sammanlagt gjorde polismannen 27 olovliga slagningar på sig själv från augusti till december 2010. Men det var inte enbart det aktuella brottet dhan enbart sökte informaton om, han kontrollerade även hur det gick med hans två anmälningar om bilinbrott.

En annan gång gjorde han en slagning på sig själv som husägare för att få fram fastighetsbeteckningen eftersom han skulle göra ett rotavdrag.

Polismannen har erkänt brottet men trodde inte att han gjorde något olagligt. Han har aldrig hört talas om kollegor som varit misstänkta eller dömda för dataintrång, inte heller läst om det i tidningar.

Någon utbildning i datasystemet hade han inte heller fått.

Trots att polismannen döms för brott kommer han inte att förlora sitt arbete. Det har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd bestämt.