Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis sågar sin egen organisation: "Det här är så nära katastrof som det kan bli"

En polis i Västernorrland sågar polisens nya organisation jäms med fotknölarna och pekar på massflykten av poliser och försämrade resultat i polisens arbete. Själv överväger polisen att sluta.

– Jag har alltid trivts inom polisen, men jag har för första gången sökt ett jobb utanför polisen och fick det dessutom. Och jag ångrar att jag inte tackade ja, på grund av vad som sker inom polisen för närvarande, säger polisen, som vill vara anonym.

Polisen från länet menar att till skillnad från vad lokala polischefer uttrycker om att det inte är någon panik, så är panik en ganska adekvat beskrivning av läget.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

– Det här är så nära katastrof som det kan bli, säger polisen och säger sig ge uttryck för vad många andra representanter för lagens långa arm i länet upplever.

Polisen i Sverige dräneras på folk som lämnar myndigheten samtidigt som man inte ens lyckas fylla platserna vid polisutbildningen. Och även Västernorrland tappar folk som säger upp sig, blir tjänstlediga eller flyttar till andra regionala tjänster.

Läs också: Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

– Det största problemet är att ingen tar ansvar för det här. Ingen gör någonting. Hade det här varit på Ortviken eller Ericsson hade det varit Kronofogden nästa, säger polisen.

Hen anser att artiklarna vi skrivit den senaste tiden om bland annat utredningar som läggs på hög och allt färre nykterhetskontroller illustrerar hur illa ställt det är i en underbemannad organisation, men menar att situationen är ännu värre.

– Men ingen vågar säga att det är kris utan i stället säger man att det går bra för polisen, men det här är förödande för skattebetalarna och samhället, säger polisen.

Polisen menar att den skönmålande bild som förmedlas av polisledningen både centralt och regionalt inte stämmer överens med verkligheten.

– Det här är vansinne. Det här är den största slakten av Moder Sveas statskassa som någonsin genomförts. Det finns ingenting som det går att jämföra med, säger polisen.

Läs också: Nyutbildad polis från länet placeras mot sin vilja i Skåne – väljer att sluta som polis

Lisa Reventberg, polisinspektör i Stockholm, är en av få poliser som öppet gått ut med kritik. I en debattartikel i Expressen gick hon nyligen till fränt angrepp mot polisledningen och pekade på en ohållbar arbetssituation: "Aldrig förr har så många slutat inom svensk polis. Lämnat in brickan för betydligt högre löner och bättre arbetsmiljö någon annanstans. Det pågår en massflykt av poliser, allt annat som sägs är en lögn", skriver Reventberg.

– Polisinspektör Lisa Reventberg är den ende i Sverige som trätt fram och berättat hur fruktansvärt dåligt det är inom polisen, säger polisen.