Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis "slog" på sig själv

Polismannen gjorde förbjudna dataslagningar - på sig själv.

En polisman i Västmanlands län kommer inte att mista sitt arbete, även om han befinns skyldig till ett brott han åtalats för.

Det är beslutet från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Polismannen, som är i 50-årsåldern och kommer från norra delen av länet, utförde under flera månader 2010 upprepade sökningar på sig själv i polisens olika register. Det är förbjudet utan tillstånd och brottet rubriceras som dataintrång, något som polismannen åtalats för vid Västmanlands tingsrätt.

Personalansvarsnämnden framhåller i sitt beslut – där nämnden kom fram till att mannens tjänst som polis inte är i fara – att han hade kunnat söka tillstånd från Rikspolisstyrelsen för att för privat bruk ta fram uppgifterna om sig själv och att det då varit fullt tillåtet.Rättegången – som fäller eller friar polismannen – har ännu inte hållits.

Om dataslagningarna gällt utomstående personer hade ansvarsnämndens bedömning med all säkerhet varit annorlunda; exempelvis uttalade ansvarsnämnden år 2010 att en polisanställd i ett annat län som gjorde dataslagningar på sin sambo sannolikt skulle mista tjänsten vid fällande dom.