Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis tog olagligt beslut om att sätta asylsökande i förvar – kritiseras hårt av JO

Polisen beslutade att föra den asylsökande mannen till häktet i Gävle, trots att han inte hade lagstöd för det. Nu får polisen och Polismyndigheten skarp kritik från Justitieombudsmannen.

Mannen som sökt asyl i Västerås fick i december 2015 avslag från Migrationsverket. Han skulle därför mot sin vilja skickas till Tyskland i enlighet med Dublinförordningen. Mannen fick veta att han under tiden han överklagade under en vecka kunde bo hos en vän men att Migrationsverket kunde besluta om förvar om de trodde att han inte skulle samarbeta.

Trots att Migrationsverket inte lämnade över frågan till Polismyndigheten att genomföra förflyttningen så tog polisen ett eget beslut, helt utan lagstöd enligt Justitieombudsmannens utredning. Mannen sattes i förvar i väntan på att han skulle skickas till Tyskland.

Poliser från gränspolisen väntade på mannen när han skulle lämna Migrationsverkets lokaler direkt efter att han fått reda på avslaget. De förde honom till häktet i Gävle. På Polismyndighetens begäran beslutade sen Migrationsverket att hålla kvar mannen på häktet.

Läs mer: Tekniker undersöker brandhärjad lägenhet där kvinna dog

I Justitieombudsmannens, JO, kritik beskrivs att Polismyndigheten inte ens i efterhand kunnat förklara på vilka grunder beslutet fattades.

JO riktar efter sin utredning allvarlig kritik mot den enskilde polisen och Polismyndigheten.

Migrationsverket får kritik för att de inte kontrollerade grunderna för polisens beslut innan de gick med på förvaret och därför inte upptäckte att det inte fanns något lagstöd för att frihetsberöva mannen.

Mannen fick senare avslag även på sitt överklagande eftersom det kom in för sent.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Rättegång om länets största knarkfynd inledd – misstänkt vägrar svara på åklagarens frågor