Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefens öppna brev till medarbetarna: "Vi står inför ett annat samhälle i dag"

 
Skottlossningen mot polismannen och hans familj
Visa alla artiklar

Carin Götblad, regionpolischef i område Mitt, har skrivit ett brev till sina medarbetare där hon efterlyser fler polisresurser och hårdare tag mot kriminella. "Svensk polis är inte tillräckligt dimensionerade för den belastning som är i dag", skriver hon.

Budskapet är delvis likt det hon förmedlade under presskonferensen den 28 oktober, att polisen inte kommer att backa efter händelsen i helgen, då en polismans villa besköts.

"De kriminella gängen kommer att möta en polis som inte backar, utan är mer bestämd och kraftsamlad än någonsin förr", skriver hon i brevet, som på onsdagen gick ut till alla medarbetare inom Polismyndigheten.

Hon är också ödmjuk inför att polisen inte klarar av den rådande situationen: "Vi står inför ett annat samhälle i dag än för bara några år sedan och utvecklingen går i många delar åt helt fel håll. Region Mitt är tyvärr inget undantag. Vi har samma problematik som storstadsregionerna. Kriminella strukturer som har brett ut sig i samhället, med en kraftig ökning av vapen och narkotika. Svensk polis är inte tillräckligt dimensionerade för den belastning som är i dag".

Vidare skriver hon att hennes tankar går till den drabbade och alla andra som utsätts för angrepp, hot och kränkningar i sitt dagliga arbete.

"Jag förstår att man som polisanställd blir bekymrad och att händelsen väcker funderingar om den egna vardagen. Vi kommer att se över skalskydd och personskyddet i regionen och den drabbade medarbetaren och hans familj har fått det stöd och skydd de behöver", skriver Carin Götblad.

Läs också: Götblad om attentatet mot polisbostaden: "Detta är helt oacceptabelt"

Läs mer:

Skottlossningen på Hagaberg riktad mot polisman – grannar chockade: "Man finner inte ord"

TV: 20-åringen häktas misstänkt för mordförsöket på polismannen och hans familj – nekar till brott

Brevet i sin helhet:

Det har inte gått någon obemärkt förbi att en av våra poliser under helgen blev utsatt för en allvarlig händelse när han blev beskjuten i sitt hem under natten till lördagen.

I dagarna har jag tackat ja till att framträda i media för att föra fram mitt budskap om hur vi ska kunna vända samhällsutvecklingen. Vi behöver snabbare och tydligare konsekvenser vid oacceptabla beteenden. Det är till exempel inte rimligt att en person som bär ett skarpladdat vapen kan bli fri efter ett par timmars förhör. Eller att samma personer återkommer igen och igen i allvarlig brottslighet utan att vi kan stoppa vederbörande. Vi behöver få många fler kameror för övervakning på offentliga platser och det måste vara mycket enklare för polisen att få tillstånd. Vi behöver hårdare lagar och på flera områden strängare straff.

Naturligtvis är det också så att det förebyggande arbetet måste backas upp på ett helt annat sätt. Hela samhället behöver hjälpas åt i kampen mot de kriminella strukturerna och flytta fram positionerna. Myndigheter, kommuner, hälso- och sjukvård med flera behöver kunna arbeta nära tillsammans runt riskindivider. Här finns idag sekretessregler mellan myndigheter som kraftigt försvårar det. Den enskildes integritet kan till exempel inte i så hög utsträckning få vara ett hinder för behovet av att förebygga och klara upp allvarlig brottslighet.

Händelsen i helgen väcker många tankar. Jag förstår att man som polisanställd blir bekymrad och att händelsen väcker funderingar om den egna vardagen. Vi kommer att se över skalskydd och personskyddet i regionen och den drabbade medarbetaren och hans familj har fått det stöd och skydd de behöver. Region Mitt har fullt av duktiga och beslutsamma medarbetare. De kriminella gängen kommer att möta en polis som inte backar, utan är mer bestämd och kraftsamlad än någonsin förr.