Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kan ta betalt för festivalbevakning

Nu kan det vara slut med polisens gratisbevakning vid stora arrangemang. Efter en dom i Stockholm ser Västmanlandspolisen över möjligheten att ta betalt.

Hittills har polisen i Västmanland avstått från att fakturera vid olika festivaler eller större arrangemang som Cityfestivalen och Power Meet i Västerås. Men efter att Förvaltningsrätten nyligen gett Stockholmspolisen rätt att ta betalt för RixFM-festivalen har polisen här i länet börjat tänka om.

– Med anledning av domen ser vi över frågan. Därmed inte sagt att vi också ska ta betalt men vi ska utreda hur vi ska göra framöver, säger Linda Landin, chef för rättsenheten.

Frågan är om det finns några arrangemang i Västerås som kan bli betalningsskyldiga.

Power Meet kostar visserligen, vissa år har notan för polisbevakningen gått på över en miljon kronor. Men den räkningen lär knappast hamna på arrangörens bord.

– Åby Motorklubb håller i det ute på Johannisberg. De är inte involverade i allt det andra, som spontancruisningen runt om i stan, som vi är ute och bevakar, säger Jan Ståhl, chef för ordningspolisen.

Kommunens marknadsföringsbolag Västerås som är inblandat i såväl Cityfestivalen som Power Meet menar att man redan tagit sitt ansvar.

– Polisen har ju lugnare under Cityfestivalen än en vanlig helg och på Power Meet har vi fixat till cruisingen med toaletter och vakter och styrt upp försäljningen runt omkring, säger projektledare Alf Westerdahl.