Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kartlägger ungdomarnas drickande inför skolavslutningen

Västerås ungdomar super hejvilt – om man ska tro statistiken.
   Nu tar polisen krafttag inför skolavslutningen. Och kartlägger drickandet.
   – Vi arbetar med en handlingsplan just nu, säger Rolf Söderberg, brottsförebyggande samordnare.

Snart är det Valborg och många minderåriga tar sin första fylla. Ett problem polisen arbetar med. Men i år är den stundande skolavslutningen i fokus.

– Vi undersöker just nu platser och tidpunkter som kommer att vara aktuella under skolavslutningen, och sen kommer vi kontrollera dem extra hårt, säger Söderberg.

Det är länsbrottsförebyggande rådet där alla länets tio kommuner samarbetar med polisen som gör undersökningen. Även skolorna är inblandade.

– Kommunen har kompetens på vissa områden, polisen på andra. Vi spelar på alla tangenter. Vi pratar med ungdomar och med skolor om hur de kan arbeta med problematiken när ungdomarna tar med sig sprit till skolan eller kommer in fulla.

Om en yngling omhändertas kommer den så kallade Kronobergsmodellen tillämpas. Polisen häller ut spriten och kontaktar föräldrarna. Sedan kommer socialtjänsten att kopplas in.

– Sen kommer vi självklart höra oss för var de fått spriten ifrån och försöka få tag på langarna. Det är skrämmande lätt för unga att få tag på alkohol. Det krävs i princip bara ett SMS.

En annan problematik alkoholen leder till förutom en grumlig morgondag säger Söderberg är ökat våld, fler sexualbrott och ett ökat antal som prövar narkotika.

– Vi kommer självklart även arbeta hårt under Valborg, men nu satsar vi på skolavslutningen. Vi kan inte bredda oss för mycket. När vi kommit dit kommer vi jobba vidare mer långsiktigt.