Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: Mongols är i krig

Mongols MC:s etablering i stan är färska nyheter för polisen.

– Men för oss spelar det ingen roll vad de heter. Vi vill varken ha Bandidos, Solidos, Hells Angels eller Mongols här, inte något mc-gäng över huvud taget, säger Lars Svensson, chef för polisens underrättelsetjänst.

Vad betyder det här för polisen?

– Det är för tidigt att säga något om. Det vi vet är att Mongols MC är i krig med alla andra klubbar och att de har rykte om sig att vara ganska våldsamma.

Vad gör polisen för att förhindra sådana här etableringar?

– Vi fortsätter att arbeta förebyggande med så kallad kontrollerad verksamhet. Det handlar om att störa dem så mycket som möjligt, med exempelvis strategiska trafikkontroller av båda bilar och personer.

I och med de olika gängens etableringar växer också brott som indrivning och utpressning. Polisen i Västmanland har tidigare varit lyckosamma med att få bort de kriminella gängen, åtminstone få flera av medlemmarna att byta klubb eller stad.

Enligt polismästare Per Ågren är det ett ”evigt jobb”.

– Problemet blir också när de här gängen börjar umgås och festa med ”vanligt folk”. Det är så nyrekryteringen sker.

I Västerås finns Outlaws MC, som tidigare var Solidos och Bandidos. Polisen tror att det rör sig om ett tiotal medlemmar.

I Tillberga finns en handfull fullvärdiga HA-medlemmar som tillhör ett chapter i Karlstad. De var tidigare med i Hog Riders, en officiell supportklubb till HA.

Även Original Gangster, OG, ska finnas representerade i Västerås. Men hur många de är vet inte polisen.

– De har inte samma hierarki som exempelvis HA, som är toppstyrt. OG är flexibla både vad gäller arbetsuppgifter och bostadsort, säger Ågren.