Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Polisen mörkar allt oftare”

När polisen väljer vilken information som ska släppas handlar det ofta om att framstå i bra dager, snarare än om att öka chanserna att lösa brottet. Det hävdar polisforskaren Stefan Holgersson.

Stefan Holgersson är inte förvånad när han läser om hur Västmanlandspolisen hemlighöll mordet på 51-åringen under Power Meet.

Han har studerat polisens externa kommunikation sedan 2004 och ser en tydlig trend.

– Om det till exempel inträffar en skottlossning så funderar polisen i dag på ”Ska vi föra ut den här informationen och i så fall hur?”, säger han.

Just skottlossningar hör till sådant som ofta sållas bort om man jämför vad som faktiskt skett med vad som kommer till mediernas kännedom – trots ett stort och legitimt allmänintresse. Skälet är att de försvagar förtroendet för polisens trygghetsskapande förmåga.

– Numera har polismyndigheterna utbildade pressekreterare som ska tänka ”Hur kan vi blockera den här negativa nyheten?”, säger Stefan Holgersson.

Han har haft svårt att få Rikspolisstyrelsen att inse riskerna med en imagefixerad poliskår. Men han har också fått stöd. Flera polischefer – bland annat en som verkat i Västmanland – har hört av sig och bekräftat hans iakttagelser.

– Han skrev att som polischef vill man inte synas i negativa sammanhang, säger Stefan Holgersson.

När VLT i tisdags sökte länspolismästare Leif Jennekvist för att ställa honom till svars för de vilseledande uppgifter som lämnades i samband med mordet på Stadshotellet var det därför kanske inte så konstigt att det var en kommunikatör som ringde tillbaka (Jennekvist ringde dock när vi inte godtog den ordningen).

Stefan Holgersson menar att den här utvecklingen tog sin början i Stockholm under förre länspolismästaren, Carin Götblad.

– Hon var väldigt framgångsrik med att föra ut vikten av marknadsföring. Den har varit lyckosam, inte med att förbättra verksamheten, men med att hamna i bra dager. Andra har ju sett detta och tagit efter, säger Stefan Holgersson.

Och det märks i medierna. En rapport från Växjö universitet visar att bara 5 procent av allt som publiceras om polisen är i form av kritisk granskning.

Någon ljusning ser inte Stefan Holgersson, även om han fortfarande hoppas vinna polisledningens öra.

– Ni journalister håller på att bli en förlängd arm för polisens pressfolk, säger han.

Är det inte bra om polisen kan jobba ostört? Det viktigaste är väl resultaten?

– Ja, men om du inte ens vet att det har skett ett brott – hur ska du då veta att resultatet är bra? Vem är det som redovisar utredningsresultaten? Jo, polisen.