Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen rasar över vapenbyte

En vapenstrid har blossat upp i polishuset. Kriminalpoliserna har fått lämna ifrån sig sina vapen till den uniformerade personalen. Bakgrunden är att det upptäckts skador på ett 30-tal Sig Sauer 226.

Annons
Kriminalpoliserna i Polishuset upprörs över att tvingas byta tjänstevapen, till en äldre modell av märket Sig Sauer. På bilden syns tjänstevapnen användas under polis-SM. Foto: Tony Persson/Arkivbild VLT

Kriminalpolisen har istället fått en tidigare version av Sig Sauer (225) som tjänstevapen – något som upprört flera poliser.

- Det handlar om utrangerade vapen. De tillverkas inte längre, och det är stor skillnad både vad gäller precision och prestanda, säger en polis om inte vill uppge sitt namn.

Enligt Per Ågren, operativ chef, är skillnaden inte så stor.

- 226:orna har fler skott i magasinet, och så är den pistolen lite större. 225:orna är lite mindre och smidigare, och dessutom lättare för civilklädd polis att bära dolt, säger Ågren.

I grund och botten handlar det om att polismyndigheten måste hantera pengarna ansvarsfullt, enligt Ågren.

- Det finns ingen anledning att köpa in vapen när vi har gamla på lager. Varje vapen kostar runt 10 000 kronor att köpa in. Och vi har gjort den bedömningen att det är den uniformerade styrkan som ska den större modellen. Det är mer ute i hetluften, så att säga.

Per Ågren tycker också att det är viktigt i sammanhanget att tänka på hur mycket svensk polis använder sina vapen.

- Det skjuts vid färre tillfällen per år i polis-Sverige än vad som ryms i en 225:a, och den innehåller nio kulor.

Polisfacket har fått ta emot flera samtal från irritierade poliser.

- Än så länge har vi valt att inte göra det till en stridsfråga. Däremot har vi krävt en ordentlig utbildning, det handlar om att lära sig ett helt nytt vapen, säger Roy Cederbäck, ordförande i Polisförbundet Västmanland.

Ett annat problem i myndigheten är att det saknas personliga skyddsvästar – något alla ska ha enligt ett beslut i den centrala samverkansgruppen.

- Det viktigaste är ändå att att alla har tillgång till västar. De som alltid bär väst har en personlig, det vill jag påstå, säger Per Ågren.

Annons