Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen söker vittnen till mordförsöket – offret fick lungan punkterad

Många frågetecken återstår ännu för polisen att räta ut i utredningen om den tonåring som natten till lördagen utsattes för vad som betecknas som ett mordförsök i centrala Hallstahammar.

Som vi tidigare berättat fick polisen strax efter klockan 23 sent på fredagskvällen in ett larm om att ett grovt våldsbrott inträffat i närheten av korsningen mellan Parkgatan och Kapellgatan i centrala Hallstahammar.

En yngling i övre tonåren påträffades med svåra skador efter att han huggits med vad polisen betecknar som ett stickvapen, oklart vad för slags vapen.

Han fördes i ambulans till sjukhuset i Västerås och läget betecknades inledningsvis som kritiskt.

Uppgifter som inkommit till tidningen gör gällande att ynglingen fått en stickskada i lungan vilket kan – förutom blödningar – även medföra lungkollaps. Det är ett akut livshotande tillstånd om det inte snabbt hävs av sjukvården.

Efter snabb ambulans- och sjukhusvård där bland annat lungkollapsen hävdes stabiliserades ynglingens tillstånd. Hans skador betecknades under helgen som allvarliga men stabila och han kunde prata med polisen en första gång redan vid lunchtid på lördagen.

Polisen kraftsamlade efter larmet med samtliga tillgängliga polispatruller i såväl Västerås som Köping, poliser sökte igenom såväl tillfartsvägar till och från Hallstahammar som centrala Hallstahammar, och redan en halvtimme efter larmet stoppades fyra ynglingar i sällskap på Västeråsvägen.

Då de visiterades och kontrollerades gjorde polisen, vad de beskriver som "en del fynd" som visade att de fyra kunde misstänkas vara inblandade i brottet och alla fyra greps och fördes till polishuset i Västerås för förhör och åklagarkontakt. De fyra var liksom brottsoffret i tonåren, den yngste av dem 15 år.

Den yngste av de gripna frigavs och hämtades av vårdnadshavarna. Det är ännu inte känt exakt i vilken omfattning misstankarna mot honom kvarstår, men oavsett det krävs mycket starka skäl för att hålla så unga personer inlåsta.

De tre övriga anhölls under natten till lördagen av jourhavande åklagare, men under tidiga lördagskvällen släpptes ännu en av ynglingarna fri , misstankarna mot honom kvarstår men åklagaren har gjort bedömningen att han inte kan skada utredningen om han befinner sig på fri fot.

Under söndagen släpptes ytterligare en av de fyra som inledningsvis greps på fri fot. Även mot honom kvarstår misstankarna.

– Åtminstone initialt kvarstår misstankarna mot alla de tre som försatts på fri fot, säger Per Andersson vid Västmanlandspolisens utredningsjour.

Ännu under söndagen var två frågor kring dådet obesvarade:

Vet polisen något om varför händelsen inträffade, och vet polisen om offer och misstänkta kände varandra sedan tidigare?

– Vi vill inte gå in på de frågorna ännu eftersom det är för tidigt i utredningen. Utredningen kan skadas om vi alltför tidigt berättar sådana här saker, säger Magnus Nygårds, förundersökningsledare vid polisens utredningsjour i Västmanland.

Det är inte känt – för andra än polisen – vilka uppgifter den skadade kunnat lämna, det är heller inte känt på samma sätt vilka uppgifter de misstänkta lämnat i förhör med polis och åklagare.

Flera vittnen kunde höras av polisen på plats i centrala Hallstahammar den aktuella kvällen.

– Men vi har fortfarande vittnen som vi ännu inte pratat med. Och vi vill gärna att alla som kan ha sett eller hört något hör av sig till oss på telefon 11414, säger Magnus Nygårds.