Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen struntadei båtfyllo

Om någon kan komma in till stan och hämta patrullen, så kan vi komma”.

Det svaret fick en båtklubbmedlem i Västerås när hon tog kontakt med polisen för att anmäla en misstänkt båtfyllerist.

- Jag tycker det är fullständigt uppåt väggarna. När man som bäst behöver polisen så kan de inte komma, säger båtklubbsmedlemmen upprört.

Händelsen inträffade i klubbhamnen hos en av stans båtklubbar.

Ett antal klubbmedlemmar blev vittnen till en synnerligen vinglig båtfärd som till slut, med medlemmarnas insats, slutade i att den höggradigt berusade skepparen och hans båt låg förtöjda vid bryggan.

- Ett tag var han på väg in i vassen, strax innan bryggan. Senare höll han på att krocka med en segelbåt innan vi lyckades få tag i stäven på den knappt tio meter långa båten och dra in den till bryggan, berättar båtklubbsmedlemmen som strax efteråt beslutade sig för att ringa polisen:

- I och med att båtföraren var kraftigt berusad hade vi inget annat val. Jag tror knappt han visste var han var!

Efter att först ha ringt 112 blev anmälaren vidarekopplad till Västmanlandspolisens kommunikationscentral:

- Operatören kunde inte ge ett besked direkt utan bad att få återkomma. Efter cirka tio minuter blev jag uppringd och operatören förklarade att varesig sjöräddningen eller räddningstjänsten kunde transportera ut polispatrullen.

- Operatören undrade då om någon klubbmedlem kunde åka in till stan och hämta patrullen.

Men något sådant uppdrag var det dessvärre ingen klubbmedlem som kunde åta sig. Den misstänkte båtfylleristen gick således fri.

Länspolismästare Lars Hallberg tycker det är beklagligt att polisen inte hade möjlighet att ta sig ut till klubbhamnen:

- Länskommunikationscentralen får cirka 75 000 samtal per år och det sker hela tiden prioriteringar. Jag vill inte påstå att vi gjorde någon felprioritering den här gången, men jag har heller inte hela den aktuella bilden klar för mig, säger han:

- Våra resurser på sjön är dock begränsade sedan polisbåten togs ur drift 2003, konstaterar han.

Kan Du tänka dig att väcka frågan igen?- Visst kan jag påpeka detta för rikspolischefen, men med hänsyn till det ekonomiska läge polismyndigheten befinner sig i tror jag inte vi kan få tillbaka någon polisbåt i Västerås.

Lars Hallberg förklarar att det är en av polisbåtarna i Stockholm, som är stationerad i Mälaren, som har Västerås inom sitt bevakningsområde.