Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nya Europaboss

Hon kommer att leda över 500 000 poliser från 25 länder i 37 organisationer. Möt Anna Nellberg, vice ordförande i polisförbundet i Västmanland, och nu Eurocops nya president.

Med rösttalen 61-27 valdes hon i dag till ordförande. Styrelsen i övrigt består bara av män.

- Det känns jätteroligt, och kommer att bli en fantastisk utmaning, säger Anna Nellberg, som just nu befinner sig i Barcelona.

Eurocop kan kort beskrivas som polisens röst i Europa, ett samarbetsorgan för fackföreningarna i Europa. Den bildades i november 2002 och har sitt huvudkontor i Bryssel.

Vad är viktigaste frågan just nu?- Oj, det är många. Men det handlar om skapa ett säkrare Europa, och att underlätta samarbetet mellan de olika länderna. Att alla poliser ges samma möjligheter och förutsättningar för ett bra arbete.

- Finanskrisen har också påverkat polisens löner i Europa, flera har fått halverade löner. Är det då någon som kan tro att korruptionen ska gå att stoppas?

En annan viktig sak är polisens arbete mot den organiserade brottsligheten, menar Nellberg.

- Vi har en gemensam gräns, men för att vara krass, som det bara är att gå igenom.

Varför blev just du vald?- Jag tror att man har sett att jag har det engagemang som krävs, och sedan tror också att vår modell att arbete fackligt har bidragit, Polisförbundet i Sverige har funnits i 100 år.

Till vardags bor Anna Nellberg utanför Skinnskatteberg. Hon tycker mycket om att vara ute i naturen, träna sin hund och trädgårdsarbete. Ordförandeskapet kommer att kräva ännu fler resdagar.

- Jag har i alla fall inga planer på att flytta till Bryssel.

Hur är det med franskan då?- Jag förstår mycket, men pratar lite. Alla möten försöker jag hålla på engelska.

Anna Nellberg inledde sin karriär med polishögskolan 1999. Två år senare började hon som ordningspolis i Västerås. År 2006 blev hon styrelseledamot i Polisförbundet på nationell nivå.

- Och för ett år sedan, nästan på dagen, blev jag invald som adjungerande ledamot i Eurocop.