Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens nya sockerbit

På onsdagen visade polisen upp sin nya husbil på torget i Surahammar. En sockerbit, menar Per Ågren, operativ chef.

Surahammar är en typisk kommun där husbilen kommer att rulla flitigt, eftersom det fasta poliskontoret här försvann för några år sedan.

– Vi ska vara mer närvarande där människor är och fånga upp vilka problem de boende anser finns, säger Per Ågren.

Bilen ska användas maximalt och på många olika sätt.

– Ibland kanske den fungerar som ledningscentral, men det kan också bli en fast tidpunkt på olika platser. Tiden får utvisa exakt hur den ska användas. Den ska ju rulla i hela länet.

Att den kommer att dra till sig folk är Per Ågren övertygad om.

– Om du sätter en sockerbit i en myrstack så vet du var alla myrorna samlas. Så kommer det bli med den här också, det är jag säker på, säger han.

Husbilen ser invändigt inte så märkvärdig ut. En datorskärm på en vägg, ett skrivbord, en mikrovågsugn, en skrivare, några sitsar och en toalett i ena hörnet.

– Det finns specialutrustning som vi kan ta med. Till exempel ett bevisinstrument för alkohol. På så sätt kan vi slutföra hela utredningen på plats och slippa ta med oss en misstänkt in för provtagning. Det gör att vi kan arbeta mycket snabbare, säger biträdande närpolischef Per Wideberg.

Husbilen ska ses som en rullande polisstation där man ska kunna göra i princip alla typer av ärenden. Dock med undantag av passadministration, än så länge.