Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser trötta på "pinnjakt"

Ägnar sig Sveriges poliser mer åt att jaga vanliga Svenssons än att ta fast storförbrytare? Det anser de flesta poliser i en ny undersökning från Polisförbundet.

Undersökningen visar att en stor majoritet är kritiska mot polisens nuvarande statistiska system, som de kallar ”att räkna pinnar”. Tre av fyra anser att det nuvarande systemet inte är effektivt och att det får polisen att satsa fel.

Västmanlands poliser är ungefär lika kritiska som poliserna i övriga Sverige.

– Det blir problem när man enbart räknar medlen och inte ser medlen som ett sätt att nå målet. Många poliser tycker att det är tråkigt, säger Roy Cederbäck, ordförande i Polisförbundet i Västmanland.

Han och Polisförbundet pekar bland annat på att poliser kan känna sig tvingade att ställa sig på stora vägar i rusningstid för att kontrollera nykterheten, i stället för att ibland stå på småvägarna. Rusningstrafik ger nämligen fler ”pinnar” i statistiken, och då kan man lättare uppfylla de statistiska målen. Man kan också välja bort viktiga men krångliga utredningar och satsa på lättlösta småbrott.

– Det intressanta vore i stället att följa brottsstatistiken varje dag och ha som målsättning att brottsligheten ska minska på de platser där brotten begås. Ser man till exempel att villainbrotten ökar i ett visst område måste målet bli att polisen ska kraftsamla just där till dess att man har fått bukt med inbrotten, säger Roy Cederbäck.

Länspolismästaren Lars Hallberg håller inte med Polisförbundet.

– Jag ser det inte som en jakt på ”pinnar”. Det här med alkoholutandningsproven har hamnat i fokus, men det är inte antalet utandningsprov som är intressant. Det vi ska mäta är om vi minskar antalet döda i trafiken med hjälp av provresultaten. Och forskningsresultat visar att 100 000 prov innebär fyra mindre döda i trafiken.

Klara svar

Polisförbundets enkät gick ut till 3 000 slumpvis utvalda poliser. 1 563 svarade.

Några frågor:

Fråga: Anser du att ”pinnjakten” är ett bra sätt att öka effektiviteten inom polisen?

Svar: Ja – 16 procent, Nej – 75 procent,

Vet inte – 9 procent.

Fråga: Medför ”pinnjakten” en risk för att poliser hellre tar enklare ärenden (som snatteri) än mer komplicerade ärenden för att nå upp till uppsatta mål?

Svar: Stor risk – 31 procent, Viss risk – 46 procent, Ingen risk – 17 procent, Vet ej – 6 procent.