Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisfacket: "Rena vansinnet"

Alla polisområden i Sverige har fått nya chefer lagom till den nya organisationen som träder i kraft den 15 januari. Men inte Västmanland. Urvalet av sökande var dåligt och ansökningstiden har nu förlängts.

Polisfacket i Västmanland rasar mot rekryteringsprocessen och anser inte att sållningsmetoden har fungerat.

– Arbetsgivaren förlitar sig för mycket på de HR-tester som görs i stället för att ta hänsyn till formell kompetens, vilka referenser personen har och vad den har sysslat med tidigare. Jag tycker att det här är rena vansinnet, det är galet, säger Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet Västmanland.

Facket anser inte att de personer som intervjuat de sökande är verksamhetskunniga. Personalavdelningens lämplighetstester hyllas inte heller.

– Vi ser ju någonting annat i kandidaterna, vi ser vad de kan och vad de gjort. I stället kan de ratas för att de svarar fel på en hypotetisk fråga om exempelvis ett politiskt beslut. Från fackligt håll är vi inte förvånade – det här är ännu en bekräftelse på en större politisk önskan att få in civila. Polisrollen har devalverats, det är en otäck utveckling. I dag är det nästan ett minus att ha polisutbildning när man söker en chefstjänst, säger Ralf Andersson.

Fackets kandidat som områdeschef för Västmanland är Per Ågren, i dag polismästare i myndigheten. Han sållades bort före slutintervjuerna.

– Det var vår enda kandidat för Region Mitt. Han har ett brett stöd i myndigheten och har fungerat fantastiskt bra. Så bra arbetsmiljö som vi har nu har vi inte haft på många år, säger Ralf Andersson.

Andra röster säger att omtaget i rekryteringen bara är ett spel för gallerierna. Carin Götblad, som blir regionchef för område Mitt, beskrivs som resultatinriktad och sägs vilja ha en person med polisiär bakgrund och kompetens.

– Jag kan inte förekomma processen, men de som sållats bort är välkomna att söka igen, säger hon.

Vad tycker du om fackets kritik?

– Jag vill ha rätt person på rätt plats. Och det är viktigt att den chefen har HR-kompetens, säger Carin Götblad.