Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polishunden Hjalle hemma efter knivhuggen

Husse Lars Ställ vet inte om polishunden Hjalle kommer att kunna jobba igen efter knivhuggen han fick i jakten på rånarna på Erikslund."Det var fruktansvärt olustigt", säger Lars Ställ om händelsen.

Annons
Lars Ställ och Hjalle.

3-årige polishunden ”Försvarsmaktens Hjalle” tvekade inte en sekund i jakten på rånarna på Erikslund i tisdags. Det gick fort, det var mörkt och terrängen svår. Förare och husse polisen Lars Ställ var tvungen att släppa taget för att inte själv ta ett hastigt fall på en meter i bergstäkten.

-Vi vill inte riskera våra hundar och man agerar därefter, har de en kniv springer jag vanligtvis i kapp. Jag släpper inte hunden, säger Lars Ställ.

Lars Ställ hör sedan hur Hjalle får tag på en av gärningsmännen och sedan hörs två gnyn. Hjalle har blivit knivskuren i frambenet och fått två knivhugg i ryggen. Han har tillfälligt släppt taget om gärningsmannen och går omkring.

-När jag kommer dit och ser att han blöder kraftigt… det är en form av panik, en fruktansvärd olustkänsla när jag inte får stopp på blödningen i benet. Jag tror att det finns en stor risk att han ska blöda ur, att jag ska förlora hunden.

Två kollegor kommer till undsättning.

-Jag sa till dem att jag kan bara till 90 procent garantera att de inte blir bitna, men de sa de att ”det skiter vi i, vi tar gärna ett bett”.

Hjalle bet dock ingen.

-Han var stressad, men otroligt lugn och förståndig, inga aggressioner alls, vi kunde bära och hantera honom. Han skötte sig otroligt bra.

De gjorde allt de kunde för att stoppa blödningen, en kollega höll tryck hela vägen till Strömsholms djursjukhus.

-Det var blod överallt, på poliskläder, i polisbilen. Det såg ut som en sämre snuff movie, säger Lars.

Hjalle hade tur

i oturen. Knivhuggen gick inte i in brösthålan, utan stannade i muskulatur och underhud. Knivhuggen gick rakt igenom spårselen som Hjalle hade på sig och den bidrog förmodligen till att såren inte blev djupare. Skärsåren i benet gick längs med muskulaturen så den gick inte av.

Två dagar efter operationen är han hemma igen hos husse i Säter, Dalarna. Hjalle får mycket morfin och smärtstillande.

-Under omständigheterna mår han ganska bra, säger Lars.

Förhoppningen är att Hjalle ska kunna jobba igen.

- Men vi vet inte var han fått för spår psykiskt och fysiskt. Förhoppningen är att vi ska vara i tjänst i höst.

Hundar ses i dag som egendom, och knivhuggen mot Hjalle rubriceras därför som skadegörelse. Diskussioner förs dock angående att ge djur i tjänst ett starkare rättsskydd.

-De behandlas inte som varelser, utan som egendom. Det är trist att det enbart är skadegörelse och inte någonting mer, säger Lars Ställ.

Hur skulle du beskriva Hjalle?

-Han är en pigg, glad och oerhört snäll hund, med en otrolig arbetslust.

Lars uttrycker en stor stolthet över sin kår, över alla som kom ut och hjälpte till från både län och kontor. Även privatperson var till stor hjälp i jakten på rånarna.

-Jag vill tacka alla som hjälpte till, kollegor, kamrater, allmänhet, ingen nämnd och ingen glömd. De ska ha en stor eloge, säger Lars Ställ.

Schäfern Hjalle är hemma och återhämtar sig.
Annons