Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisman åtalad för dataintrång

Polismannen var misstänkt för sexuellt ofredande. Det var därför han sökte på sig själv i polisens olika register.

– Ingen sa någonting, jag ville bara veta hur utredningen gick, sa polismannen på onsdagen när han ställdes inför rätta.

Polismannen har åtalats för dataintrång sedan han gjort 37 olovliga slagningar på sig själv från augusti 2010 till december samma år.

– Jag erkänner att jag gjort det, men allt började med den här anmälan som slog undan benen på mig. Jag var ju orolig.

Det var i oktober 2009 som polisen och en kollega var ute på ett jobb. Polismannen blev akut kissnödig och ställde sig utanför bilen. En kvinna anklagade då honom för att ha masturberat.

Utredningen lades så småningom ner.

Polismannen blev också drabbad av två bilinbrott vilket han också gick in och kollade på i registren.

– Jag ville bara veta om ärendena skrivits av eller ej.

Chefsåklagaren Lars Göransson vid riksenheten för polismål menade att polismannen borde ha vetat att han gjort sig skyldig till brott. Polismannen är desssutom en rutinerad utredare.

– Det får man veta på varje kurs. Det står dessutom i Rikspolisstyrelsens föreskrifter att det är förbjudet att hämta information om sig själv, sade Göransson.

Polismannens advokat Per Svedlund sa att det inte går att bevisa om polismannen kände till det eller ej.

– Rikspolisstyrelsen är inte världsmästare i att vare sig informera eller utbilda sina befattningshavare, sade Per Svedlund.

Den åtalade, som jobbat som polis sedan 1973, kommer inte att förlora sitt arbete om han fälls för brottet. Det har Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd bestämt.