Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisområdeschefen anmäler sig själv till polisen

Lena Tysk, polisområdeschef i Västmanland, har i dag anmält sig själv till Särskilda utredningar efter uppgifter i media om att hon ska ha riktat hot mot en lokal polischef i länet.

Annons

Detta skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Jag har i dag gjort en egen anmälan kring uppgifter i media om att jag påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet. Med hänvisning till den utredning som nu ska genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare, säger Lena Tysk i ett pressmeddelande som polisen la ut på sin sida klockan 13:06 på tisdagseftermiddagen.

Lena Tysk har fått kritik för att hon ska ha uppträtt hotfullt mot Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef för Sala-Fagersta-Surahammar, som har varit öppet kritisk till polisens nya organisation. Det ska lett till att hennes chef, Lena Tysk, uppträtt hotfullt.

Läs mer: Polischefens hot: "Har du pratat om det här i media är du död".

Enligt uppgifter till SVT Västmanland ska Lena Tysk ha tryckt upp sin mobiltelefon mot Agneta Kumlins ansikte och sagt:

”Har du pratat om det här i media är du död”.

Flera poliser ska ha vittnat utbrottet.

Läs mer: Roger Haddad om det påstådda hotet.

Lena Tysk har även fattat beslut om att utreda arbetsmiljön inom lokalpolisområde Norra Västmanland.

– Vi har ett ansträngt operativt läge med begränsade resurser. Det har resulterat i en tuff arbetsmiljö för många chefer och medarbetare. Det har föranlett att jag för en tid sedan tog initiativ till en utredning om arbetsmiljön, säger Lena Tysk, i pressmeddelandet.

Läs mer: VLT:s ledaravdelning kräver korten på bordet.

Regionpolischef Carin Götblad välkomnar Lena Tysks beslut:

– Meddelarfriheten är en grundbult i vår demokrati. Därför är det bra att vi låter en åklagare bedöma denna anmälan. Jag kommer fortsatt att ha en löpande uppföljning kring situationen i Västmanland, säger Carin Götblad, i ett pressmeddelande.

Lena Tysk kommer att fortsätta i sin tjänst under utredningen, uppger polisen.