Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik behövs för att möta extremväder

Annons

Den här sommarens skogsbränder och torka visar vad en tillvaro med extremväder kan innebära. Regeringen samarbetar tätt med ansvariga myndigheter för att hantera torkan och bränderna. Alla som deltar i släckningsarbetet ska få det stöd som är möjligt.

Vi kommer att ta oss igenom den här värmeböljan, men det är ett faktum att extremväder får allvarliga konsekvenser.

Vi ser att räddningstjänsten gör storartade insatser mot skogsbränderna runt om i landet och att många frivilliga hjälper till vid bränderna och för att stödja bönder som drabbas av torkan.

Vi kommer att ta oss igenom den här värmeböljan, men det är ett faktum att extremväder får allvarliga konsekvenser.

Denna sommar påminner oss om att klimatet inte kan vänta och att klimatförändringarnas konsekvenser redan syns i vår vardag. Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att extremväder blir ett normaltillstånd, men vi behöver också rusta samhället för en framtid med ett förändrat klimat.

Här är Miljöpartiets viktigaste förslag:

• Höj stödet för klimatanpassning. Det handlar till exempel om att skydda infrastruktur mot översvämningar och om åtgärder för att klara av extrem hetta. I början av juli presenterade vi ett vallöfte som innebär ett höjt stöd för klimatanpassning med 500 miljoner, så att det totalt uppgår till minst 750 miljoner per år.

Myndigheter ska också ha ett tydligt ansvar för anpassningen till ett ändrat klimat inom sitt eget ansvarsområde.

• Klimatsäkra hela Västerås. Miljöpartiet de Gröna vill att samtliga kommuner och landsting ska ta fram handlingsplaner för att klara extremt väder, både värmeböljor och extremt regn.

I Västerås har vi gjort viktiga lärdomar sedan branden 2014, men arbetet måste fortsätta och kontinuerligt följas upp. Vi har redan ökat stödet till den lokala räddningstjänsten. Kommunen bistår nu bönderna i den svåra torkan med möjlighet att skörda foder från kommunens mark.

Men vi kan göra så mycket mer – bland annat vill vi bygga våtmarker längs Svartån som förutom biologisk mångfald också leder till viktigt skydd vid plötsliga översvämningar.

• Räkna på kostnaderna. Den stora frågan är inte vad det kostar att göra något för klimatet – frågan är vad det kostar att låta bli. Och vi måste vara förberedda. Därför föreslår Miljöpartiet en nationell rapport som visar på kostnaderna för klimatförändringarna.

Klimatet kan inte vänta. Miljöpartiet är vad vi heter. Vi har klimatet som den högst prioriterade frågan i valet. Ingen kan nu blunda för hur klimatförändringarna kommer slå mot Sverige. De partier som vill skära ner på stödet som går till att klimatsäkra Sverige måste förklara hur de vill möta utmaningen.

Anna Thunell (MP)

kommunalråd Västerås

Markus Lindgren (MP)

toppkandidat Västerås

Agneta Luttropp (MP)

riksdagskandidat

Johannes Wretljung Persson (MP)

riksdagskandidat

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons