Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiken bör inte vara likformig över hela landet, väljare i landsändar eller kommuner behöver få fatta fler beslut.

På ett område är alla partier överens. För att få genomslag för egna frågor är de beredda att minska det kommunala självstyret. Det ger tråkigare lokalpolitik och ett mer likformigt Sverige.

Valrörelsen märks. Gemensamma och egna utspel från partierna varje dag. Sverige är ovanligt genom att riksdags- och lokalval äger rum samma dag. Det kan göra att lokala frågor kommer i skymundan, men å andra sidan visar undersökningar att så många som en fjärdedel av väljarna röstar olika i riksdags- och kommunalval.

Oavsett om det är skild eller gemensam valdag behöver besluten vara viktiga på alla nivåer. Annars blir valhandlingen mindre viktig och motivet för att politiska partier i lokalvalen minskar. När demokratin infördes fanns också argument om att kommunalval egentligen inte var politiska utan handlade om praktiska frågor.

Men så blev det inte. I stället är kommuner och landsting basen för de politiska partierna. Här finns de många uppdragen som gör att fler kan ställa upp som förtroendevalda. I årets val kandiderar enligt TT hela 69 000 personer i kommunal-, landstings- och riksdagsvalen.

I princip är alla partier för lokal självstyre och en livaktig lokal debatt. Men i praktiken får värnet om kommunernas rätt att göra egna prioriteringar allt som ofta stå tillbaka när det handlar om att få gehör för den egna politiken. När de politiska motståndarna vill få genomslag genom nationell lagstiftning brukar däremot värnandet om lokalt självstyret vara starkare!

Den här valrörelsen är inget undantag. Folkpartiet vill förstatliga hela skolan och lagstifta om åtgärder inom äldrevården. Moderaterna har visserligen släppt kravet på att avskaffa landstingen, men vill i gengäld ha fler nationella regler. Kristdemokraterna har via socialdepartementet bland annat drivit igenom vårdval även i landsting som föredrar en annan modell, och kräver bindande garantier på olika områden. Centern vill göra lagen om valfrihet tvingande på fler områden.

Socialdemokraterna tycker att landstingen skall få bestämma om vårdval, men vill tillsammans med de andra rödgröna lagstifta om längre tid på dagis och fritis och lärartäthet. Tidigare kunde de lokala partierna tvista om privata förskolor eller om dagistaxor, men det är nu mer statligt reglerat.

Det finns dock ett område med större självstyre och det är bostadspolitiken. Kan det bero på att vi inte har något bostadsdepartement?

Naturligtvis finns behov av nationell lagstiftning. Men det gäller att vara mer vaksam mot alla centraliseringsivrare. Politiken bör inte vara likformig över hela landet, väljare i landsändar eller kommuner måste få göra egna prioriteringar.

Det finns även fördelar med att låta lokalpolitiker pröva olika modeller. Det är inte alltid man i förväg vet vad som är bäst. Partierna borde av ren självbevarelsedrift lägga band på centraliseringsivrarna. Annars riskerar de att såga av den lokala gren de själva sitter på.