Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker åtalas för olaga förföljelse

Landstingspolitikern accepterade inte att förhållandet tog slut. Under en kortare tid skickade han 160 sms – ömsom hotfulla, ömsom kärleksfulla till kvinnan.

Annons

Nu åtalas han för olaga förföljelse.

– Jag erkänner att jag har ofredat henne, men jag har aldrig förföljt henne på något vis. Jag rasade ihop i en våt hög när hon gjorde slut med ett sms 31 januari.

Enligt åtalet har landstingspolitikern, förutom de hundratalet sms-en, även ringt och skickat brev till kvinnan.

På en av de handskrivna lapparna som han lagt i hennes brevlåda har han skrivit att han fortsätter sin kamp ”ända in i döden” för att få henne.

– Jag älskar henne fortfarande. Kärleken är inte som när man var i 25-årsåldern, då gick den över på tre veckor, ungefär som en förkylning.

Men kan du förstå att hon upplevde sms-en och alla dina kontaktförsök som obehagliga?

– Ja, det kan jag nu. Men då var jag för sjuk för att förstå det. Jag var djupt deprimerad. Men jag har inga vänner, förutom mina partikollegor, som kunde se det, som kunde ta hand om mig.

Var du sjukskriven under den här perioden?

– Nej, jag förstod ju inte hur illa det var med mig. Men när polisen kom och hämtade mig, det var i mars någon gång, blev det en väckarklocka. Sedan dess har jag gått i terapi.

Har du varit med och fattat några viktiga politiska beslut under den här tiden?

– Nej, jag har bara suttit med i landstingsgruppens möten. Lyssnat och träffat folk, lite som en terapeutiskt verkan. Nu har jag semester och ska ta en funderare ifall jag orkar gå tillbaka i höst.

Landstingspolitikern beskriver hoten som en ”tandlös hund som skäller värre än det biter.”

Den drabbade kvinnan är av annan åsikt. Till slut vågade hon inte gå utanför sitt hem – trots att åklagaren belagt politikern med ett kontaktförbud.

– Jag såg honom överallt, han var i min trappuppgång och han hotade att döda om han fick se mig i fel sällskap, nämligen med en annan man.

Enligt kvinnan har hon försökt lämna politikern tidigare.

– Han har inte velat förstå. Till slut var jag tvungen att rädda mig själv. Jag såg ingen annan utväg än att vända mig till polisen.

Kammaråklagare Carin Lantorp som lett förundersökningen vet ännu inte vad hon ska yrka på för straff.

– Kriminalvårdens personutredning är inte klar än och den har betydelse i sammanhanget. Det kan finnas olika faktorer som spelar in.

Straffet för olaga förföljelse är fängelse i högst fyra år.

– Jag har gjort den bedömningen att det handlar om just det brottet med tanke på det stora antalet sms, telefonsamtal och andra kontaktförsök.

Paret inledde sin relation sommaren 2010.

Rättegången inleds den 4 september.

Olaga förföljelse

Olaga förföljelse är ett nytt brott som infördes i brottsbalken i oktober 2011. Det innebär att någon begår upprepade brottsliga handlingar mot en person. Det kan handla om till exempel misshandel, hemfridsbrott eller överträdelse av kontaktförbud.

Olaga förföljelse kallas ofta för stalking, men det innefattar även handlingar som inte är brottsliga.