Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker blev uteliggare

- Va? Vad gör ni här?
En av de hemlösa som stod utanför härbärget Eken på Viksäng blev fullkomligt överraskad över att se politikerna Signild Mörlin (MP) och Staffan Jansson (S) vid ingången till härbärget Eken.

De två politikerna hade beslutat sig för att vara uteliggare, men bara för en natt. De flesta av de hemlösa som samlades vid Eken kände igen politikerna och hälsade dem med glädje. Båda politikerna har suttit i Individ- och familjenämnden länge och deras ansikten är välkända.

- Jaså, de ska pröva på hur det är, sa rullstolsburne Esko Jauhiainen, som själv har varit hemlös i tre år, men som denna natt fick en säng på Eken.

- Men det är inte alltid så. Jag har sovit ute i kyla och regn, men i natt sover jag här på Eken. Det är bra.

Han var en av två hemlösa män i rullstol som fanns utanför Eken denna kväll.

Allt fler uteliggare samlas vid härbärget. Sängarna börjar att ta slut.

Susanna Lund fick också en plats, en av de två som är särskilt avsatta för kvinnor.

- Vi är lite mer utsatta, så det är bra att vi har särskilda platser, men det är synd att min man och jag aldrig får sova tillsammans på härbärget.

Hennes man är också hemlös och dök upp några minuter senare.

När platserna var slut fick en man nej. Det innebar att han måste gå vidare och sova ute. Senare kom säkert ännu fler som måste vända i porten.

De två politikerna Signild Mörlin och Staffan Jansson gick vidare till en hemlig plats i Västerås centrum där de skulle sova. Uteliggarna hade tipsat dem om var.

Men det är väl enbart därför att det är valtider som ni gör detta?

- Ja, men för oss blir det bara en uteliggarnatt. Det finns uteliggare i Västerås som har varit utan egen adress i årtionden. Vi vill visa att det finns ett behov av fler härbärgesplatser, kanske ett Eken 2, sa Staffan Jansson.

VLT ska skriva mer om både de äkta hemlösa och de två politikernas uteliggarnatt i en kommande tidning.