Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker snart papperslösa

Politikerna i kommunstyrelsen, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt barn- och ungdomsnämnden kan se fram emot ett papperslöst arbete.

I ett nytt projekt ska politikerna i ovanstående nämnder få en Ipad och därmed få alla sina papper digitalt i fram-tiden.

Det har arbetats i flera år för att digitalisera hela ärendehanteringsprocessen. Målet har varit att erbjuda de förtroendevalda en digital utskicksform i stället för dagens pappersversion.

– Nu kan vi, tack vare att vi har förändrat arbetssättet för våra tjänstemän, få ett digitalt arbetsflöde genom hela processen. Därför kan vi nu erbjuda de här digitala utskicken i ett pilotförsök, säger Jenny Broberg, teamledare och utvecklare.

Fördelarna är att det blir en ökad tillgänglighet för de förtroendevalda och att de får tillgång till handlingar snabbare. De blir inte heller så beroende av posten och inget blir fördröjt eller kommer bort i posthanteringen.

– Sen blir det en effektivisering och eliminering av porto- och kopieringskostnader och ingen kostnad för personal som står och bladar handlingar och papper, säger Jenny Broberg.

Några nackdelar kan Jenny Broberg inte se. Utmaningen är att förändra ett arbetssätt hos de förtroendevalda. Att ersätta pappret med en digital variant.

– Vi har gjort allt för att ersätta funktionaliteten av ett papper. Man kan kladda på sina handlingar, man kan anteckna, bläddra och ha tillgång till information på samma sätt som i pappersform.

De politiker som vill ha en Ipad (det är frivilligt) kommer också att få utbildning.