Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker som vill förtjäna väljarnas förtroende kan inte låta sig nöja med bristfälliga system.

Sjukförsäkringssystemet har fått utstå hård kritik och ska ses över. Reglerna kan dock aldrig bli perfekta men mycket kan göras för att sjukförsäkringen ska bli mer flexibel och lättbegriplig.

Väljarna flyr Kristdemokraterna. I opinionsmätning efter opinionsmätning hamnar partiet strax under riksdagsspärren.

Partiledningen tycks leta med ljus och lykta efter potentiella profilfrågor som kan ge partiet positiv publicitet. En sådan har de möjligen funnit i sjukförsäkringen. Nu satsar nämligen Kristdemokraterna på att bli den empatiska rösten i regeringen – partiet som uppmärksammar alla som drabbats av bristerna i sjukförsäkrings-reformen.

Det är inte bara en fråga där regeringen har fått stark kritik utan också en fråga som går i linje med traditionen inom Kristdemokraterna att värna om svaga och utsatta grupper.

Visst finns det en medvetenhet i alliansen om att sjukförsäkringsreformen inte är felfri. Efter en lång period när regeringen försökte vifta bort all kritik betraktas det nu snarare som en självklarhet att regelverket måste förbättras.

Förra våren tillsatte regeringen en parlamentarisk socialförsäkringsutredning, som ska ta ett helhetsgrepp på de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Kruxet är att den kommittén har sitt slutdatum först i maj 2013. Så länge vill Kristdemokraterna inte vänta, förklarade partisekreteraren Acko Ankarberg och riksdagsledamöterna Emma Henriksson och Lars Gustafsson vid en pressträff i riksdagen i går.

Kristdemokraterna anser, precis som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), att reformerna som regeringen genomfört i grunden är bra. En uppstramning av reglerna var nödvändig för att hejda de galopperande sjukskrivningarna. Problemet är att de som nu hamnar mellan stolarna ofta faller hårt. I medierna har det förekommit gott om exempel där enskilda har drabbats orimligt hårt – något som minskat förtroendet för hela reformen.

Vad vill då Kristdemokraterna göra åt saken? I rapporten En sjukförsäkring att lita på lanseras fem förslag. Det handlar om att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska samordna sina bedömningar, så att inte enskilda hamnar mellan systemen.

Bedömningen av arbetsförmågan ska grundas i vad som är sannolikt – inte i teoretiska resonemang om vad som är möjligt i en avlägsen framtid. Redan sjukskrivna som saknar sjukpenninggrundande inkomst, de som ibland kallas för nollklassade, ska få någon form av ersättning och slippa söka socialbidrag.

Chansen för att Kristdemokraterna ska få igenom sina förslag är på kort sikt liten. Kristersson lär vänta in utredningens förslag. Men förhoppningsvis kan Kristdemokraternas krav bli en blåslampa för den övriga alliansen.

Det är i praktiken omöjligt att konstruera ett sjukförsäkringssystem som både är rättssäkert och överblickbart och som kan hantera varje tänkbart undantag. Men politiker som vill förtjäna väljarnas förtroende kan inte låta sig nöja med bristfälliga system.

Det duger inte att upprepa att färre råkar illa ut med dagens system än med går-dagens, när väljarna efterfrågar ett system där inte en enda svårt sjuk person faller mellan stolarna. Reglerna lär aldrig bli perfekta, men mycket kan göras för att sjuk-försäkringen ska bli mer flexibel och lätt-begriplig.