Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker stormar mot SJ

Från 11 december kommer flera tåg att dras in på sträckan Örebro–Västerås–Stockholm och Västerås–Stockholm. Orsak: SJ måste spara.

Det har fått trafikansvarige landstingsrådet Lars Eriksson (S) att reagera skarpt:

– Vi närmar oss den punkt då vi i de olika länen kring Mälardalen måste sätta oss ner och fundera på om vi själva ska köra tåg i egen regi.

Lars Eriksson menar att SJ:s agerande gör att pendlare tappar förtroende för tåget som transportmedel:

– Som pendlare måste man kunna lita på att det går tåg när man behöver åka. Vi i Västmanland har ett tufft jobb att locka folk att bosätta sig hos oss. Det arbetet underlättas inte när tågpendling försvåras.

Anledningen till de indragna turerna – se detaljer i faktarutan nedan – är ekonomisk, säger SJ:s regionansvarige, Jan Kyrk:

– Tågpendlandet minskar inte – men vi har märkt en drastisk minskning av fritidsresandet. Dessutom känner nog svenska företag en vikande konjunktur redan nu, för företagsresandet har också minskat.

SJ får därmed mindre intäkter – och tvingas spara.

– Det kan man göra på olika sätt. Vi har valt att dra in vissa tåg med låg beläggning på några olika sträckor.

SJ:s ekonomiska resonemang gör att Lars Eriksson anser att det är regeringens ansvar att som ägare till det statliga bolaget SJ AB förändra ägardirektiven:

–SJ är ett vinstdrivande företag. Jag tycker att regeringen behöver ge SJ ett ordentligt samhällsansvar genom ändrade ägardirektiv.

De här tågen dras in

Tåg 727 från Örebro 10.08, från Västerås 11.00 till Stockholm 11.53.

Tåg 767 från Västerås 20.53 till Stockholm 21.53.

Tåg 732 från Stockholm 12.02/12.07 till Västerås 13.00, till Örebro 13.51.

Tåg 768 från Stockholm 21.02/21.07 till Västerås 22.00.

Fyra tåg på Dalabanan Stockholm–Sala–Borlänge och omvänt dras också in, tillsammans med fyra tåg Stockholm–Uppsala samt sex avgångar Stockholm–Gävle.

Swebus tillkännager att man står beredd med extra resurser ifall de inställda tågen får fler att ta bussen.