Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker sväljer byggarnas beten

Är sjönära boende på gott eller ont? Eller ett kreativt sätt för privata bolag att få mer tillgång till byggbar mark?

Tillvägagångssättet är att konsult- och byggföretag som till exempel Peab, Sweco, var och en för sig eller tillsammans gör en studie om hur man kan flytta båtuppställningsplatser för att på så sätt ta sig förbi stränga regler runt strandskydd.

Där båtar har förvarats på land finns i princip alltid en hamnanläggning och marken är oftast giftig och behöver saneras.

Det är relativt enkelt att lägga fram färdiga planer på hur man skulle kunna förädla dessa ytor och göra byggnationer då de flesta kommuner i landet har bostadsbrist, speciellt med argumentet att det krävs en miljösanering.

Hamnar gör det enkelt att bebygga ända ner mot vattnet då ingen egentligen har något emot detta. Länsstyrelsen har egentligen inga synpunkter, det finns inga naturvärden kvar .

De som kan ha synpunkter är båtägarna och de har många gånger betalt dessa uppställningsområden och hamnanläggningar via båtplatsavgifter. Men de är relativt få i antal för att kunna skapa någon större opinion.

Så hela planen läggs fram till stadsledningskontor och fastighetsavdelningar i hela landet och tjänstemän syr ihop ett koncept tillsammans med bolagen och allt presenteras inför politiker.

Politiker sväljer lätt betet då det råder stor bostadsbrist och man vill gärna vara en av dem som kommer med lösningen. Det man glömmer är att de ”nya” uppställningsplatser också kommer att behöva saneras en dag och finns då en hamnanläggning i närheten så öppnar det upp för byggnation och hela cirkusen är i gång igen.

Vem är förloraren då? Medborgarna naturligtvis, de tappar viktiga sjönära områden för rekreation och friluftsliv, många gånger tas just sådana områden i anspråk för nya hamnar, bryggor och vinteruppställningsplatser, någonstans måste de ju stå.

I konsultföretagens färdiga detaljplaner finns ofta en skrivning om att göra hamnar mer tillgängliga för allmänhet och turism men man även nämner att saneringen öppnar möjligheten till bostadsbyggande och vips är planen satt i verket.

Här jobbar dels privata intressen i nära samarbete med planchefer, tjänstemän på fastighetskontor och kan hända finns det ibland någon slags politisk inblandning. Risken är att korruptionen frodas när mycket av planeringen sker utan politikers vetskap.

Det är dags att ta frågan på allvar – hur skyddar vi våra grönområden?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare