Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker utsätts för hot

16 procent av kommunpolitikerna i landet har utsatts för hot. Under året ska en lands-omfattande undersökning genomföras för att kartlägga alla brott som riktas mot förtroendevalda.

Enligt Monique Holmgren, en av de säkerhetsansvariga i Stadshuset, är läget när det gäller hot eller våld mot kommunpolitikerna i Västerås ”förhållandevis lugnt”.

– Det finns en del mörkertal. Enligt en enkätunder-sökning som Brå (Brottsförebyggande rådet) har gjort bland förtroendevalda i landet så verkar det som om man inte alltid gör en anmälan. Men det är viktigt att ta alla hot på allvar och att personen som blivit utsatt berättar om det, säger hon.

Brå ska under året undersöka och kartlägga brott, som hot och hot om våld som riktas mot förtroendevalda, en undersökning som genomförs vartannat år.

När Ragnhild Källberg (FP) tidigare var ordförande i individ – och familjenämnden blev hon allvarligt hotad och attackerad en kväll.

– Det var för ett och ett halvt år sedan, en månad före valet. På kvällen efter ett försammanträde i fullmäktige var jag på väg till ett parkeringshus i stan för att hämta bilen. Jag mötte en person som tidigare hotat mig och som jag kände igen. Han skrek att han skulle döda mig, berättar Ragnhild.

Personen cirklade runt henne och skrek och när Ragnhild tog upp sin mobiltelefon slog han till henne. Men en man i närheten som insett det hotfulla läget gick emellan och räddade situationen.

– Det var en varningsklocka. Vissa nämnder, som behandlar ärenden som rör det allra innersta i familjer, är mer utsatta än andra, Men även verbala hot i telefon ska man inte negligera, säger hon.

Har händelsen förändrat ditt beteende när du är ute bland människor?

– Jag har dragit lärdom av det, men har distans till det. Stadshuset är numera säkrat, Tidigare kunde det hända att någon obehörig stått utanför dörren till mitt arbetsrum, det kan inte ske nu. Man bör nog heller inte berätta på Facebook var man befinner sig.

Kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson (S) hade för något år sedan en ”stalker”, en kvinna som bevakade och förföljde henne i smyg,

– Hon kunde exempelvis skriva på Facebook om att jag tog tåget till Stockholm för att delta i partikongressen och vad jag hade på mig den dagen. Obehagligt men det var inget hot. Polisen fick tag på kvinnan och bad henne att sluta och det gjorde hon direkt, säger Ulla.

– Vi uppmanar alla förtroendevalda att höra av sig till oss vid minsta händelse och de kan också själva informera någon inom sitt område. Vi på trygghets– och säkerhets-enheten har en handlingsplan för politikerna, om hur de ska handskas med hot.