Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vallades i Fröholmen

Boende i Fröholmen bör kunna andas ut. Det blir ingen ny bilväg rakt genom samhället.

– Det kan vi lova, säger Magnus Edström, (MP), ord-förande i byggnadsnämnden i Västerås.

På torsdagskvällen var han ute och promenerade bland de 53 husen tillsammans med bland andra fastighetsnämndens ord-förande Jazmin Pettersson (S), och Evert Jonsson, (C), som är ledamot i fastighetsnämnden. Anledningen till besöket var att träffa boende i området och med egna ögon se hur byn ser ut.

–Som ni förstår kan det inte kan byggas någon ny väg här, säger Lars Sandell och pekar mot dagens smala grusväg med rader av stugor och trädgårdar på båda sidor.

Han sitter i styrelsen för Fröholmens stugförening och är en av dem som upprörts över planerna på en ny genomfartsväg förbi Fröholmen som presenterades i somras.

Men nu verkar det som om Fröholmenborna oroat sig i onödan. Enligt Centerns Evert Jonsson handlar det om ett olyckligt penndrag på en kartskiss.

– Det är inte sagt att vägen ska dras genom samhället. Jag kan tänka mig att den dras norr om Fröholmen, säger han.

Enligt politikerna på plats är ingenting bestämt än när det gäller vägens sträckning.

– Vi kommer att titta på många alternativ och det kommer ta flera år att utreda frågan, säger Magnus Edström.

–De som bor här ska vara med och bestämma. Det är inte spikat var vägen ska gå men den bör gå strax utanför bebyggelsen så att det blir smidigt med kollektivtrafik och skolskjutsar. Området kommer att växa, säger Jazmin Pettersson.

Men de boende i Fröholmen ser ingen vits med en ny väg överhuvudtaget.

– Vi har inget behov av den, säger Christer Berg, ordförande i Fröholmens stugförening.Hanna Oscarsson

Detta har hänt

I slutet av juni i år presenterade de rödgröna partierna och Centerpartiet i Västerås en uppgörelse kring den nya väg som planeras till Gäddeholm.

Enligt förslaget ska vägen dras från Irsta Stockholmsväg söderut och ska sedan binda ihop Gäddeholm, Fröholmen, Harkie, Lybeck och Frösåker.

Hela paketet beräknas kosta 150 miljoner kronor med byggstart år 2012. Sista biten, mot Frösåker, är tänkt att vara färdig år 2015.

Finansieringen av den sista biten är inte klar och allting kräver politiska beslut under hösten. Detaljplanen till och med Gäddeholm är redan färdig.

Vägsträckningen har väckt ilska hos boende i Fröholmen som är rädda att få en kraftigt trafikerad, bred väg genom byn. De vill i stället att vägen dras norr om samhället uppe i skogen. Centerpartiet som drivit frågan om att vägen ska gå ända till Frösåker, vill att den ska gå längs strandlinjen för att det ska bli lättare att bygga en anslutningsväg till Fröholmen.

I dag finns det en mindre grusväg som slutar på Fröholmen.