Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna backar – bostadsplanerna för Hammarby görs om

Efter att ha lyssnat på synpunkter från boende och andra intressenter på Hammarby, väljer majoriteten i byggnadsnämnden att dra tillbaka förslaget till ny detaljplan och gå ut med nytt samråd när förslaget har arbetats om.

väljer majoriteten i byggnadsnämnden att dra tillbaka förslaget till ny detaljplan och gå ut med nytt samråd när förslaget har arbetats om.

Samtliga partier i byggnadsnämnden välkomnade fastighetsägarna Willhems och Ikanos Bostads idé om att bygga nya bostäder på Hammarby. Det skulle ge fler bostäder i Västerås, vilket är i linje med den översiktsplan som kommunfullmäktige antagit.

Byggnadsnämnden gav Stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för Lugnet 1-2, Höskrindan 1 med flera på Hammarby. En lika enig byggnadsnämnd ställde senare också ut förslaget för samråd. Förslaget mottogs negativt av många boende på och kring Hammarby.

Under våren har representanter från området besökt nämnden på dess öppna del och framfört sina synpunkter. Flertalet politiska partier har också besökt området och mött de boende.

I huvudsak anser hammarbyborna att förslaget är för omfattande, med allt för ensidig bebyggelse. Vidare har synpunkter om skolor, förskolor, trafik, integration och äldreboenden förts fram till oss politiker. Vi välkomnar det stora engagemanget.

Hammarby behöver förnyas, det behövs nya bostäder, speciellt kring Hammarby centrum. Den uppfattningen har också många hammarbybor framfört.

En viktig invändning är att vi behöver blandade upplåtelseformer och vi kommer därför verka för att det ska byggas även ägande-/bostadsrätter på Hammarby. Parkeringsriktlinjer, kollektivtrafik och andra infrastrukturfrågor är också sådant som vi behöver se över.

En viktig invändning är att vi behöver blandade upplåtelseformer och vi kommer därför verka för att det ska byggas även ägande-/bostadsrätter på Hammarby.

En sådan här stor omvandling behöver göras på så sätt att det blir en tillgång för alla boenden. Därför har tjänstemännen fått i uppdrag att arbeta om förslaget. Vi har också uppmanat fastighetsägarna och förvaltningen att ha dialog under den fortsatta processen. Sådana dialoger kommer nu ske och är redan inplanerade före sommaren.

Vi från majoriteten hoppas att vi även fortsättningsvis kan vara eniga i nämnden och ha en bra dialog med de boende, fastighetsägarna och andra intressenter om det framtida Hammarby.

Lars Kallsäby (C)

ordförande i byggnadsnämnden

Staffan Jansson (S)

vice ordförande i byggnadsnämnden

Håkan Wretljung (MP)

ledamot i byggnadsnämnden

Eric Söderberg (KD)

ersättare i byggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel