Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna under lupp – nästan alla prickfria

 
Val 2010
Visa alla artiklar

Du kan lita på dina lokala politiker. Och ju högre upp på valsedlarna de står, desto skötsammare är de. Det visar VLT:s granskning av kandidaterna till Västerås kommunfullmäktige.

Av de 321 personer som kandiderar i valet har endast två – cirka 0,6 procent – dömts för brott i Västmanlands tingsrätt under de senaste fyra åren. Detta ska jämföras med att andelen som dömts för brott bland befolkningen i övrigt är tio gånger så hög – ungefär 6 procent.

Den ena kandidaten, en S-kvinna som dömts för olaga hot och misshandel – är placerad så långt ned på sitt partis lista att en fullmäktigestol är ytterst orealistisk. Den andra, en Sverigedemokrat, är föremål för ett uteslutningsärende (se separat artikel).

När det gäller ekonomisk skötsamhet är mönstret liknande. Av de 73 kandidater som, enligt vår uppskattning, står på ”valbar plats” (se faktaruta) är ingen enda restförd hos kronofogden och bara två har betalningsanmärkningar.

I det ena fallet handlar det om en egenföretagare från KD med en anmärkning om 8230 kronor. Den andre kandidaten är den ovan nämnde Sverigedemokraten, som har 69 anmärkningar á sammanlagt 62478 kronor.

Om vi granskar samtliga 321 kandidater finner vi att 21 av dem – 6,5 procent – har betalningsanmärkningar. Bland befolkningen i övrigt har 7 procent av kvinnorna och 10 procent av männen anmärkningar.

Är det helt enkelt så att de som söker sig till politiska uppdrag är aningen bättre människor än oss andra? Eller filtrerar partierna effektivt bort personer med ”lik i garderoben” av rädsla för mediernas granskning?

Rutinerna varierar mellan olika partier, men visst sker det en sållning. Att kandidaterna blir skötsammare ju högre upp på listorna de står är ingen slump, medger Elisabeth Unell, gruppledare för Moderaterna.

–Vi tittar på betalnings-anmärkningar för dem som står på valbar plats. Dem som står längre ned frågar vi bara, säger hon.

Att en kandidat har en anmärkning innebär dock inte automatisk degradering.

–Det är inte så att man inte får stå på listan. Det kan ju finnas en bra förklaring, säger hon.

Att dra slutsatser från ett så begränsat material är vanskligt, men det förefaller som om Moderaterna har lyckats allra bäst av de etablerade partierna. Bara två av partiets 67 kandidater har betalningsanmärkningar.

Till skillnad från Moderaterna registerspanar inte Socialdemokraterna på sina kandidater.

–I stället får man skriva på en försäkran om att man läst våra etiska regler och är medveten om att man blir granskad. Som kandidat ska man veta att man utsätter sig själv och sin familj för granskning, säger Staffan Jansson, fyra på S-listan.

Valbar plats

Egentligen är alla registrerade kandidater valbara ovasett listplacering, eftersom väljaren kan kryssa sin favorit.

VLT har dock utgått från dagens mandatfördelning i fullmäktige och därefter låtit varje parti få ett eller flera extramandat (beroende på hur stort partiet är i dag.)

Resultatet blev att vi betraktade 73 kandidater som "valbara".