Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pollenprognoser kräver kunskap i palynologi

Artikel 118 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Även om vädret i hög grad styr pollenutveckligen i landet så är det inte meteorologerna som står för pollenprognoser.

Annons

Det krävs nämligen en hel del kunskap i palynologi. Palynologi är läran om pollen och sporer. Inom palynologin studerar man pollenkornens utveckling, strukturer och vävnadskemi. Kunskap om förekomst och spridning av pollen i lufthavet ligger bakom de pollenprognoser som ges under pågående pollensäsong.

Prognoserna görs av

Naturhistoriska Riksmuseets pollenbiologer varje dag med hjälp av mätningar från 15 olika orter i landet. Pollen kan förekomma i utomhusluften året om och kan med vinden transporteras långa sträckor. Det finns i allmänhet ingen plats i landet som är helt fri från pollen under växternas blomningssäsong.

I perioden februari/mars fram till oktober får man räkna med att det i stort sett alltid finns pollen i luften. Under april till juni är det vanligt med höga halter. Pollenhalten är sällan konstant, utan varierar över tid och geografiska områden, samt med olika väderfenomen.