Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pollensäsongen är igång

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Efter en lång och kall vinter har pollensäsongen 2010 till slut kommit igång om än rejält sent, över en månad.

 I södra Sverige avtar nu hasselns allmänna blomning. Hasselpollen förekom redan i december men sen kom kylan och blomningen stannade av. Alblomningen pågår nu i södra Sverige och halterna väntas tillta och ligga på måttliga till höga nivåer den närmaste tiden. Stora delar av Sverige, ända upp till Umeå-trakten, har periodvis fått ta del av alblomningen i södra Sverige och på kontinenten i form av vindtransporterade pollen. Halterna har varit uppe i höga halter med god marginal vilket många pollenallergiker säkert känt av.

När alblomningen avtar

är turen kommen till björkens blomning. I år kan blomningen kanske bli något försenad med tanke på kylan som höll i sig och hämmade björkhängenas utveckling. I mitten av maj kan de första gräspollenkornen ge sig till känna. I början är halterna låga men stiger successivt och den mest intensiva blomningen brukar ligga runt midsommar och då är halterna till och från höga. Pollen från hassel, al, björk, gräs och gråbo täcker in en större del av året och ställer till stora problem för allergiker. Ett bra sätt att lindra besvären är att följa pollenprognoserna.