Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poppis att plugga i Västerås

Länets blivande gymnasister vill helst gå gymnasiet i Västerås. Intresset för skolorna i Sala, Fagersta och Hallstahammar minskar.

Nu är det klart vilka som kommer in på gymnasiet till hösten. Och allt fler har sökt sig till de större kommunerna. I Sala, Fagersta och Hallstahammar har antalet sökanden minskat, till förmån för framförallt Västerås. I Hallstahammar är en orsak till det svalnande intresset att flera program har lagts ner, säger Eva Stenström, enhetschef på gymnasieantagningen i Västerås.

Men att börja gymnasiet i stan är ibland ett nyhetens behag. Att pendla eller bo borta avskräcker vissa elever efter ett tag.

– En del hoppar av efter någon vecka och kommer tillbaka till sin hemkommun, säger Eva Stenström.

De högskoleförberedande programmen har många sökanden, medan intresset för till exempel bygg- och frisörprogrammen har svalnat rejält. Nytt för i höst är ekonomiprogrammet, som har många sökanden i hela länet.

– De har ungefär 150 sökanden, vilket är väldigt mycket för att vara ett nytt program, säger Eva Stenström.

Cirka 1 300 elever har kommit in på de kommunala skolorna i Västerås och 1 100 elever på friskolorna. Det är något färre än vanligt, vilket beror på att elevkullen, födda -95, är mindre i år.

– Det finns jättemånga lediga platser kvar. Det är bara Rudbeckianska som har fullt på alla program, säger Eva Stenström.

Nu ska alla sökanden svara på sina besked. Den 9:e augusti lämnas besked om vilka som kommit in i reservantagningen.