Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populärt att "låna av sig själv" efter jul

Efter julens köpfest kan det bli ont om pengar på kontot, en lösning kan vara att pantsätta sina saker för att klara av januari.

Många väljer att ”låna av sig själva” och det märker man tydligt hos Västerås två pantbanker.

–Vi ser absolut ett ökat tryck hos oss runt jul men speciellt i januari. Många har extra utgifter kring julen och därför kan januari bli en väldigt lång månad och då passar det att låna av sig själv, säger Laila Westerholm som är värderingsman på Pantbanken Sverige i Västerås.

Det är inte bara julklappar som ska inhandlas, julmaten kostar pengar och dessutom är det många som reser bort. Gino De Giovanni, kontorschef på Sefina Svensk Pantbelåning, ser samma mönster.

–I januari är det full rulle, många pantsätter saker för att de har gjort slut på sina pengar under julen, säger Gino De Giovanni.

Vad som är populärast att pantsätta är det ingen tvekan om. Svaret är detsamma från båda pantbankerna.

–Guld är vanligast. Det är lättransporterat och man får väldigt mycket pengar för lite guld. Teknik tappar i värde men guldets värde står sig över tid, säger Laila Westerholm.

Gino De Giovanni på Sefina Svensk Pantbelåning ser en speciell trend som återkommer inför varje jul.

–Vi märker också att folk hämtar ut sina saker som de pantsatt tidigare under året. Det kan vara ett fint smycke man vill ha till julen eller kanske sina silverbestick, säger kontorschefen Gino di Giovanni.